Luckin, potiunea amara a Burselor americane

Piata cafelei chinezesti, care a recunoscut ca si-a umflat vanzarile, a devenit un simbol al coruptiei companiilor chinezesti, folosita pentru a exclude companiile chinezesti din cadrul Bursei americane.

Fondata in 2017, Luckin este o companie care a vandut cafele clasei de mijloc chinezesti si visa la investitori. Luckin este momentan o companie fara patron. Fondatorul sau, Lu Zhengyao sau Charles Lu cum mai este cunoscut, a fost revocat de catre un consiliu de administratie pe data de 5 iulie. Compania, acuzata de faptul ca a fabricat peste 300 de milioane de dolari din vanzari false, si-a vazut cursul suspendat la Nasdaq, New York, vineri 29, prima etapa din cadrul procedurii de expulzie.

Ca orice start-up care se respecta, Luckin promitea ca va zdrobi concurenta, Starbucks fiind primul vizat. Valoarea companiei, care atingea 12 miliarde de dolari, a  scazut brusc la 1 miliard. Compania a incercat sa isi forteze clientii sa treaca la comenzile online prin intermediul unei aplicatii online care colecteaza datele personale. Cafeaua nu are nimic extraordinar insa, datorita unor promotii generoase, preturile sunt de 2-3 ori mai mici decat cele propuse de principalul concurent, Starbucks.

Vezi si:  Indicii BVB deschidere in crestere

In 2018, Luckin a deschis noi cafenele. Dupa un an si jumatate de existenta, compania livreaza 651 milioane de dolari Nasdaq. Sase luni mai tarziu, Luckin anunta vanzari in crestere cu 558% pe an. In ianuarie 2020, actiunea Luckin aproape si-a triplat valoarea.

Un raport misterios. Un raport misterios vine sa dea peste cap discursul aurit oferit de Charles Lu actionarilor sai. Raportul afirma ca vanzarile sunt in mod clar trucate. Doua luni mai tarziu, compania recunoaste ca a falsificat peste 300 de milioane de dolari de vanzari, datorita bonurilor, achizitionate de angajatii Luckin. Valoarea companiei scade brusc la 1 miliard….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *