Luna europeana a securitatii cibernetice se concentreaza pe „ingineria sociala”

Octombrie este Luna europeana a securitatii cibernetice. In acest an se desfasoara cea de-a 11-a editie a campaniei anuale a UE de promovare a securitatii cibernetice in randul cetatenilor si organizatiilor din UE si de diseminare a informatiilor actualizate privind securitatea online, prin sensibilizare si schimb de bune practici.

Campania din acest an, numita “Fii mai destept decat hackerul”, se concentreaza pe „ingineria sociala”, un fenomen in crestere prin care escrocii incearca sa manipuleze utilizatorii de internet pentru a-i determina sa efectueze actiuni online sau sa furnizeze informatii sensibile si/sau personale, care sunt apoi utilizate in profitul escrocilor.  Studiul „Threat Landscape” publicat de Agentia pentru Securitate Cibernetica a Uniunii Europene (ENISA) arata ca phishing-ul a devenit cea mai frecventa amenintare. Odata ce atacatorii au obtinut acces in interiorul unei organizatii, pot fi efectuate alte atacuri, cum ar fi ransomware.

„Fraudatorii devin din ce in ce mai creativi in metodele lor de a ataca persoanele si organizatiile. Prin urmare, este esential sa ramanem atenti la noile tehnologii si sa luam foarte in serios securitatea noastra online. Amenintarile cibernetice evolueaza intr-un ritm rapid, iar comportamentul cetatenilor poate juca un rol fundamental in modul in care ne mentinem securitatea cibernetica – este responsabilitatea noastra comuna,” atrage atentia comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton.

Vezi si:  Avantajele de a cumpăra camere de supraveghere pentru casa ta de la e-camere.ro

Cateva sfaturi pentru a nu fi victima escrocheriilor online:

-nu vorbiti cu strainii – sfatul din copilarie e actual si acum. Nu discutati cu strainii online.

-atentie la informatiile personale : nu dati informatii personale. De multe ori, escrocii cibernetici reusesc, printr-o atitudine empatica si laudativa, sa convinga utilizatorii internet sa le furnizeze informatii personale.

-nu aveti incredere in gratuitati – nimic in viata nu e gratis, e o zicala mai adevarata ca niciodata. Exista site-uri care promit diverse cadouri, daca va introduceti datele personale. Este o capcana.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *