Mai apare o banca de stat: BDR, Banca de Dezvoltare a României

Proiectul Hotararii de Guvern mentioneaza ca BDR isi va putea incepe activitatea dupa emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene in materie de ajutor de stat si dupa obtinerea autorizatiei de functionare din partea Bancii Nationale a Romaniei.

Banca de Dezvoltare a Romaniei va fi o institutie de credit detinuta 100 la suta de statul roman, prin ministerul de Finante. Capitalul social initial subscris de catre actionar, prin ministerul Finantelor, este de pana la 3 miliarde de lei. Suma va fi asigurata din veniturile din privatizare, cu exceptia sumei reprezentand echivalentul a 10 milioane euro, care se va plati din bugetul de stat. Pentru a-si extinde operatiunile, noua banca va trebui sa atraga surse externe de finantare. Potrivit proiectului de hotarare de guvern, BDR va avea rolul de institutie de dezvoltare care va deservi intreprinderile romanesti si alte entitati apartinand sectorului public si privat din Romania. Scopul este sustinerea finantarii de proiecte care contribuie la dezvoltarea economica si sociala a tarii, la cresterea competitivitatii, inovarii si a  absorbtiei fondurilor europene.

Vezi si:  Deciziilor băncilor europene stimulează dolarul american

Noua institutie financiara va utiliza o gama larga de produse financiare: garantii individuale si garantii de portofoliu, imprumuturi pentru finantarea capitalului de lucru si a proiectelor de investitii, imprumuturi pentru eficienţă energetica.

Cine va conduce BDR

Institutia va fi administrata in sistem dual de catre :

  • un Consiliu de supraveghere format din 7 membri, persoane fizice, din care cel mult un membru poate fi din randul functionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
  • un Directorat format din minim 3 membri, in conformitate cu prevederile Legii societatilor nr. 31/1990, republicata.

Nominalizarea primilor membri ai Consiliului de supraveghere si  ai Directoratului va fi facuta de catre ministerul Finantelor. Cei nominalizati trebuie sa primeasca aviz favorabil si din partea Bancii Nationale a Romaniei.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *