Mastercard si Visa reduc comisioanele inter-regionale interchange

Comisia Europeana a anuntat ca angajamentele celor doua companii de a micsora comisioanele regionale interchange devin obligatorii din punct de vedere juridic. Reducerea ar fi in medie de 40 la suta in Spatiul Economic European – EEA.

“Mastercard si Visa s-au angajat sa reduca semnificativ taxele interchange aplicate platilor facute in Europa cu carduri emise in alte tari. Reducerea acestor comisioane a devenit obligatorie si va micsora costurile pentru retailerii care accepta plati cu carduri emise in afarta EEA.  Astfel, retailerii vor avea costuri mai mici si toti consumatorii au de castigat” – precizeaza comisarul european pentru concurenta,  Margrethe Vestager.

Cand un client foloseste cardul de debit sau de credit in magazin sau pentru cumparaturi online, banca retailerului plateste un comision numit “taxa multilaterala interchange” catre banca posesorului cardului. Banca cu care opereaza retailerul ia banii de la comerciant, care o include in pretul final al produsului, astfel ca toti consumatorii o platesc, inclusiv cei care nu utilizeaza cardul bancar.

Vezi si:  Leul românesc s-a prăbușit în fața Euro. Guvernul anunță o mărire de salarii

Comisioanele inter-regionale interchange se aplica platilor facute in EEA cu un card de debit sau de credit emis in afara Spatiului Economic European. De exemplu, un turist american plateste cu Mastercard sau cu Visa intr-un restaurant din Belgia. Faptul ca reducerea acestei taxe devine obligatorie este un avantaj pentru toti consumatorii, nu doar pentru cei din afara EEA, intrucat comerciantii, ca sa-si poata recupera acest comision, il includ in produs, iar pretul pentru acel produs e platit la fel de toti cumparatorii, indiferent de unde au cardul.

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *