Metode distractive de invatat: 3 idei de jocuri si activitati de asociere pentru copii

image001

Jocurile de asociere sunt potrivite pentru copii deoarece ii poate ajuta sa invete lucruri si cuvinte noi, sa-si foloseasca logica pentru a crea asocieri intre elemente, si sa aiba un spirit de observatie mai bun. De asemenea, in functie de joc, ii poate invata alte abilitati utile in viata, precum rabdarea.

Afla din acest articol cateva dintre cele mai distractive idei de jocuri si activitati de asociere pentru copii.

Asocierea unor elemente asemanatoare

Unul dintre cele mai distractive jocuri de asociere pentru copii este asocierea unui elemente asemanatoare. Poti gasi astfel de jocuri disponibile in magazine, la preturi accesibile. Acestea au, in general, cartonase pe care sunt reprezentate diverse obiecte sau persoane. Scopul jocul este unirea elementelor care au ceva in comun.

De exemplu, daca pe cartonas este reprezentat un pirat, acesta poate fi unit cu o cartonas pe care se afla un papagal, doctorul cu seringa, elefantul cu circul etc. Acest lucru le permite copiilor sa faca asocieri logice intre diferite elemente si ii ajuta sa-si formeze bazele culturii generale.

Vezi si:  Beneficiile magneziului pentru corp și minte

Asociererea simpla a cuvintelor

O optiune foarte simpla de joc este utilizarea unui cuvant de catre tine la care cei mici trebuie sa raspunda cu primul lucru care le vine in cap. De exemplu, daca spui cuvantul “apa”, un elev ar putea sa raspunda cu “suc”. Urmatorul elev ar trebui sa raspunda pe baza cuvantului anterior, deci, poate sa spuna “de portocale”.

Atunci cand faceti aceasta asociere simpla de cuvinte, pentru a crea o ambianta si mai distractiva, poti folosi o minge. Aceasta trebuie plasata de la un elev la altul, pe masura ce jocul avanseaza. Cand un elev are mingea in mana, este randul lor. Dupa ce copilul a spus cuvantul, trebuie sa plaseze mingea urmatorului jucator.

Jocul acesta ii ajuta pe copii sa-si testeze limitele vocabularului, dar si sa-l extinda. De asemenea, elevii vor invata sa lucreze mai bine sub tensiune, sa respecte competitia si ordinea, iar, la nivel fizic, contribuie la dezvoltarea functiilor motorii si a coordonarii mana – ochi, in cazul in care alegi varianta de joc cu minge.

Vezi si:  5 accesorii care să nu-i lipsească niciunei femei

Asocierea cuvintelor dintr-un camp lexical

O alta modalitate distractiva de a pune in practica jocuri de asociere in sala de clasa este sa alegi un anumit subiect, un camp lexical, iar elevii trebuie sa spuna cuvinte care se potrivesc acestuia. In varianta mentionata anterior, pe masura ce jocul avanseaza, se poate ajunge usor la cuvinte si subiecte care nu mai au legatura cu cel initial.

In aceasta varianta, insa, toate cuvintele trebuie sa fie legate de subiectul principal. Asadar, daca alegi campul lexical al alimentelor, toate cuvintele rostite trebuie sa fie alimente. Poti alege dintr-o varietate de subiecte:

 • Animale din tara noastra;
 • Animale din alte tari;
 • Tipuri de alimente;
 • Tipuri de lichide;
 • Tari;
 • Obiecte vestimentare;
 • Activitati sportive;
 • Activitati in aer liber;
 • Supereroi;
 • Persoaneje din desene animate sau basme;
 • Obiecte de mobilier etc.

Acest joc ii ajuta pe copii sa-si dezvolte vocabularul, dar si cunostintele generale. Astfel, pot afla de la colegii lor cuvinte noi, ce pot fi explicate in clasa de catre elevi sau de catre tine. Jocul este, de asemenea, unul care contribuie la dezvoltarea culturii generale, deoarece astfel cei mici pot invata numele unor tari, animale etc despre care nu au auzit sau cu care nu sunt neaparat familiari.

Vezi si:  Ce obligatii si abilitati are un agent de paza?

Alege oricare dintre aceste jocuri pentru a-i ajuta pe cei mici sa invete prin joc, iar rezultatele nu vor ezita sa apara. Astfel de activitati sunt antrenante si interesante, deci, elevii for participa la ele cu drag, de fiecare data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *