„Micii boşi” – copii de 1 an, actionari la firme cu rulaj de miliarde de euro

Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP – dezvaluie ca sute de firme cu sediul fiscal in Luxembourg au drept actionari majoritari copii minori, unii in varsta de un an.

OCCRP e un consortiu international de jurnalisti de investigatie, care de-a lungul anilor a scos la iveala nenumarate afaceri la limita legii: firme offhsore in care politicienii isi tin banii bine ascunsi sau pe unde isi ruleaza fondurile companii de calibru greu pentru a ocoli impozitele.

Acum, dupa ce autoritatile din Luxemburg au fost de acord sa publice registrul companiilor cu sediul fiscal in marele ducat, jurnalistii OCCRP au ajuns la concluzia ca sunt 291 de firme care au actionari copii minori, unii in varsta de un an. E vorba, in multe cazuri, despre copiii unor oligarhi, infractori, personaje controversate sau cu legaturi in cercurile puterii in diverse tari. Un baietel din Mongolia, in varsta de 1 an, are pachetul majoritar la o firma de extractie din desertul Gobi. Un baiat de 11 ani din Azerbaidjean are o companie care incheie afaceri profitabile cu statul in Turkmenistan si China. Iar o adolescenta din Rusia a investit miliarde de dolari in fonduri de pensii din Canada si California.

Vezi si:  Consumul de gaze a scăzut în Europa

Sunt doar cateva exemple din cele aproape 300 de firme care au drept actionari copii. In Luxemburg, legea permite copiilor sa detina firme si actiuni, nu exista practic limita de varsta. Juristii spun ca este foarte posibil ca unii dintre copii sa fi mostenit actiunile respective, dar in documente s-ar fi mentionat numele celui care administreaza firma sau actiunile in numele sau, fie ca e vorba despre o persoana juridica, fie de o persoana fizica.

“Copiii de un an nu iau decizii privind aceste companii. E clar ca e vorba de o perdea de fum, pentru mascarea adevaratilor propritari” – e de parere Roman Borisovich, specialist in campanii de transparentizare a actionariatelor, citat de OCCRP.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *