Microsoft vs Google – marele scandal anti-monopol

Satya Nadella, CEO la Microsoft, a depus marturie, in calitate de martor, in cadrul unui demers juridic fara precedent in ultimele decenii; la Departamentul de Justitie din SUA are loc evaluarea suspiciunilor privind practicile de monopol ale Google, subsidiara Alphabet.

Nadella a fost chemat ca martor. Departamentul de Justitie are suspiciuni ca Alphabet incalca normele anti-trust pentru ca motorul de cautare Google este setat implicit pe telefoanele Apple. Nadella a declarat la Departamentul de Justitie ca Microsoft a incercat sa obtina plasarea implicita a motorului sau de cautare, Bing, pe telefoanele Apple, dar s-a lovit de un refuz. De asemenea, Nadella a apreciat argumentul adus de Google ca fiind complet nefondat. Cei de la Google spusesera ca setarile implicite pe aparatele mobile se pot schimba foarte usor. „Schimbarea setarilor implicite e mai usoara pe Windows si se face foarte greu pe mobile” – a declarat seful Microsoft.

Departamentul de Justitie acuza Google – a carei firma mama, Alphabet are o valoare de piata de peste o mie de miliarde de dolari – ca ar fi platit anual, ilegal, 10 miliarde de dolari fabricantului de telefoane Apple si firmei de telecomunicatii wireless AT&T, precum si altor companii, pentru a pune la setarile implicite propriul sau motor de cautare. Astfel, Google a ocupat piata extrem de profitabila a reclamelor.

Vezi si:  Românii preferă laptopul în locul smartphoneului

In replica,  Google incearca sa demonstreze ca motivul acestui succes este calitatea motorului sau de cautare si nu vreo practica ilegala. Google a fost fondata in 1998 si a devenit cel mai mare motor de cautare si in consecinta Google si Microsoft au devenit rivali inversunati. Atat Google, cat si Microsoft au motoare de cautare, servicii email. Recent, rivalitatea a ajuns si in domeniul inteligentei artificiale. Microsoft a investit masiv in OpenAI iar Google a pus la punct, printre altele, Bard AI chatbot.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *