Ministrul Energiei spune că prețul gazelor va fi plafonat pentru consumatorii casnici

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că Guvernul a decis în şedinţa de astăzi modificarea Ordonanței de Urgență 114/2018, prin care preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei.

„Aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh – n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic”, a declarat ministrul Anton.

Prin OUG 114/2018 se stabilea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

Recent, vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat că preţul gazelor şi cel al energiei electrice pentru consumatorii casnici nu vor fi modificate până la sfârşitul acestui an.

Vezi si:  Târgului Internaţional de Bunuri de Larg Consum s-a deschis la București

„Pentru casnici, preţurile nu vor creşte. La energie electrică deja sunt aprobate preţurile de la 1 martie şi nu s-au modificat, iar acest preţ îl vom păstra până la finele anului”, a declarat Bege.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, şi preţul gazelor pentru populaţie, care trebuie stabilit începând cu 1 aprilie, nu va fi modificat.

„La gaze, preţurile au acelaşi caracteristici, pentru casnici rămâne neschimbat. Nici nu va scădea, întrucât foarte mulţi furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate”, a precizat oficialul ANRE.

Plafonarea prețului gazelor naturale pentru consumatorii casnici a adus o gură de aer proaspăt în bugetele familiilor, protejându-le în fața fluctuațiilor pieței. Cu toate acestea, măsura are și un revers: furnizorii își vor căuta modalități de a compensa pierderile suferite, ceea ce ar putea conduce, pe termen lung, la scăderi ale investițiilor în infrastructură sau la reducerea calității serviciilor. Este crucial să ne menținem vigilența ca cetățeni și să promovăm soluții sustenabile pe termen lung, cum ar fi investițiile în surse de energie regenerabilă și eficiența energetică, pentru a ne asigura că politicile de reglementare echilibrează atât protecția consumatorilor, cât și sănătatea industriei energetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *