Moldova primește bani de la BERD pentru a cumpăra gaze

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi că a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru a ajuta această ţară să îşi consolideze securitatea energetică prin achiziţionarea unor rezerve strategice de gaze care se vor adăuga gazelor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina, informează un comunicat de presă.

Împrumutul este destinat traderului de energie JSC Energocom, care va achiziţiona gazele naturale de la hub-urile din Uniunea Europeană.

Creditul BERD va ajuta la finanţarea a aproximativ 20% din importurile planificate de gaze ale Republicii Moldova pentru 2022, care sunt vulnerabile la posibile întreruperi ca urmare a războiului din Ucraina. În prezent, toate aceste importuri vin de la compania rusească Gazprom, conform unui contract care expiră în 2026.

Împrumutul va fi împărţit în două tranşe: una de urgenţă în valoare de 200 de milioane de euro va fi utilizată în situaţia unei perturbări în aprovizionare, în timp ce o a doua tranşă de 100 de milioane de euro va fi utilizată pentru crearea unei rezerve strategice de gaze care va fi stocată în România sau Ucraina pentru a evita creşterile sezoniere de preţuri şi a îmbunătăţi securitatea energetică.

Vezi si:  Germania e in pragul unei crize economice

Recentele progrese în implementarea celui de al treilea pachet energetic, precum şi punerea în funcţiune a interconectorului dintre România şi Republica Moldova în 2021, un proiect finanţat de BERD, înseamnă că acum Republica Moldova are capacitatea tehnică de a se aproviziona de la hub-urile din UE în cazul în care vor exista perturbări în aprovizionare.

„Aceste proiecte BERD ajută Republica Moldova să îşi diversifice sursele de aprovizionare pentru ca face posibil ca ţara să importe 100% din necesarul său energetic din UE via interconector pe perioada verii şi până la 60% pe perioada iernii”, a declarat Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est.

BERD este unul din cei mai importanţi investitori instituţionali din Republica Moldova, unde până acum a investit peste 1,5 miliarde de euro prin intermediul a 154 de proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *