Motorină în surplus în Europa

Un supertanc petrolier a început să încarce motorină în portul olandez Rotterdam, unul din cele mai importante puncte pentru importurile de produse petroliere din Europa, o dovadă a surplusului de motorină cu care se confruntă regiunea, transmite Bloomberg.

Silverstone, un supertanc petrolier de tip Very Large Crude Carrier (VLCC), nave cu o capacitate cuprinsă între 160.000 şi 320.000 tdw, este în prezent pe jumătate încărcat în portul Rotterdam. Bloomberg susţine că nava are deja la bord aproximativ un milion de barili de combustibili şi o sursă a dezvăluit că produsul încărcat pe vas este motorină.

În perioade normale, nord-vestul Europei are un deficit structural de motorină, ceea ce înseamnă că în portul olandez ajung nave încărcate cu motorină din întreaga lume. În ultimele luni însă direcţia livrărilor s-a inversat şi aproape 17 milioane de barili de motorină au fost trimişi din Europa spre coasta de est a SUA. Deocamdată nu este clar unde se va îndrepta supertancul petrolier Silverstone însă o posibilitate ar fi vestul Africii, o regiune care se confruntă şi ea cu un deficit de aprovizionare.

Pandemia e de vină

Carantinele şi restricţiile introduse în mai multe ţări din Europa pentru a combate răspândirea Covid-19 au afectat cererea de motorină pe bătrânul continent, în timp ce creşterea traficului de marfă şi vremea rece a avut un efect opus asupra consumului de motorină în SUA, ceea ce a determinat o înmulţire a livrărilor peste Atlantic.

Supertancurile petroliere de tip VLCC cum este Silverstone sunt utilizate în mod normal pentru a transporta mari încărcături de ţiţei între diferite continente. Însă navele noi de acest tip, care nu au fost utilizate încă la transportul de petrol brut, pot fi utilizate pentru a transporta motorină iar Silverstone a fost folosit în acest scop anul trecut, transportând motorină şi combustibil pentru avioane din Orientul Mijlociu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *