Mult zgomot pentru nimic: liderii lumii nu promit mai nimic in privinta masurilor anti-incalzire globala

In declaratia finala de dupa reuniunea de la Roma, dedicata luptei impotriva incalzarii globale, liderii celor 20 de state puternic industrializare – G20 – cer „actiuni de substanta si eficiente”, insa nu isi iau mai deloc angajamente concrete.

Liderii G20 nu au reusit sa stabileasca o data ferma pentru obtinerea neutralitatii emisiilor de dioxid de carbon sau pentru renuntarea la carbune. Activistii ecologisti sperau ca mai marii lumii sa dea un semnal puternic in acest sens, mai ales ca urmeaza COP26, conferinta ONU privind schimbarile climatice, care va avea loc la Glasgow.

Premierul italian, Mario Draghi, a laudat reuniunea de la Roma, afirmand ca e pentru prima data cand toate statele din G20 au fost de acord asupra importantei plafonarii incalzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius, nivel stabilit de oamenii de stiinta pentru a evita dezastrul planetei.

In schimb, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, e de parere ca summit-ul de la Roma nu are rezultatele scontate. „Salut faptul ca G20 s-a angajat sa adopte solutii globale, dar parasesc Roma cu sperante neimplinite. Dar macar bine ca nu sunt ingropate” – a scris Guterres pe Twitter.

Din G20 fac parte, intre alte state, Brazilia, China, India, Germania si Statele Unite. Sunt tari care reprezinta 60 la suta din populatia globala si care genereaza 80 la suta din emisiile de gaze cu efect de sera.

Declaratia finala a summit-uilui de la Roma mentioneaza faptul ca actualele planuri nationale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor trebui consolidate daca e cazul, dar nu mentioneaza niciun orizont de timp – termenul vehiculat era anul 2050 – pentru a ajunge la etapa de „zero carbon”.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *