Muncitorii din strainatate trimit tot mai putini bani acasa

Sumele trimise acasa de muncitorii plecati sa lucreze in strainatate sunt in continua scadere, estimeaza Banca Mondiala.

Potrivit analizei facute de expertii Bancii Mondiale, sumele sunt cu peste 14 la suta mai mici decat inaintea pandemiei. In acest an, scaderea va fi de 7 procente, adica lucratorii din strainatate trimit acasa, la nivel global, 508 miliarde dolari. Iar anul viitor scaderea va fi si mai accentuata, in jur de 7,5 la suta, suma totala aungand la 470 de miliarde de dolari.

Declinul e provocat de stagnare economica si somaj in tarile care aduc muncitori din strainatate, preturi in scadere la petrol si deprecierea monedei in tarile in care lucreaza muncitorii migranti.

„Impactul COVID-19 e generalizat in privinta lucratorilor straini si afecteaza nivelul de trai al familiilor ramase acase, care depind de banii trimisi de cei plecati” – a declarat Mamta Murthi, vice-presedinte la Banca Mondiala, adaugand ca forul financiar va continua sa sustina cat mai mult fluxul financiar dinspre muncitorii migranti.

Vezi si:  Iohannis critica bugetul considerand ca nu poate fi executat

Cele mai mari  scaderi vor fi in Europa si Asia de Est: 16 la suta in 2020 si 11 la suta anul viitor. In Asia Centrala scaderea va fi de 8 la suta, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

Banii pe care ii trimit muncitorii plecati sa lucreze in alta tara sunt o sursa vitala de finantare pentru tarile cu venituri mici si medii. Anul trecut, la nivel mondial, aceste sume au totalizat 548 de miliarde de dolari, mai mult decat orice ajutor extern pe care il primeste vreun stat. De asemenea, din cauza pandemiei, numarul muncitorilor migranti scade in acest an, pentru prima data in istoria recenta. Acelasi lucru se va intampla si anul viitor.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *