Occidentalii vand, chinezii cumpara tot

Enel SpA, cea mai mare companie italiana de utilităţi, isi vinde actiunile la doua centrale din Peru firmei chineze China Southern Power Grid International – CSGI.

Valoarea tranzactiei e de 2,9 miliarde dolari. Chinezii par neobositi in a cumpara firme si actiuni in sectoare strategice, indiferent in ce zona a lumii. Enel SpA are datorii si pentru a le reduce intentioneaza sa vanda active de 21 miliarde de euro. Cea mai mare parte a planului de vanzare de active – care vizeaza si active din România, Argentina si Peru – va fi realizata pana la finalul lui 2023.

Italienii au vandut deja grecilor operatiunile din Romania. Contra sumei de 1,26 miliarde euro, Power Public Corp, cea mai mare companie de utilitati din Grecia, a preluat operatiunile Enel.

La 31 decembrie 2022, datoria neta a Enel scazuse la 60,1 miliarde de euro  – 65,49 miliarde de dolari – de la un varf de aproape 70 miliarde de euro la 30 septembrie.

In urma tranzacţiei din Peru, Enel se asteapta sa-si reduca datoria consolidata cu aproximativ 3,1 miliarde de euro anul acesta, tranzactia urmand sa aiba un impact pozitiv de aproximativ 500 de milioane de euro asupra profitului net.

Conform acordului, subsidiara Enel din Peru vinde intreaga participatie de 83,15 la suta in compania de distributie si alimentare cu energie Enel Distribucion Peru, si suta la suta din Enel X Peru, care ofera servicii avansate de energie.

Chinezii, in febra cumparaturilor

Investitorii chinezi par a fi de neoprit. Ei cumpara orice apare de vanzare in domenii strategice – cum ar fi, in principal, transporturile, energia, productia agro-alimentara. Firmele chineze, in care statul e implicat mai mult sau mai putin transparent, se extind in toata lumea.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *