Pandemia a adus pierderi pentru companiile low-cost RyanAir și WizzAir

Companiile aeriene low-cost Ryanair Holdings PLC şi Wizz Air Holdings PLC au raportat marţi scăderi semnificative ale numărului de pasageri transportaţi în decembrie, pe fondul înăspririi restricţiilor de călătorie impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Operatorul aerian irlandez Ryanair a transportat luna trecută doar 1,9 milioane de pasageri, un declin de 83% faţă de 11,2 milioane în decembrie 2019. Compania a operat în decembrie 22% din programul normal de zbor, la un factor de încărcare de 73% (numărul scaunelor care sunt ocupate la fiecare zbor).

Compania Wizz Air, cu sediul la Budapesta, a transportat luna trecută 665.722 pasageri, o scădere de 80% faţă de 3,3 milioane în decembrie 2019, la un factor de încărcare de 56%, faţă de 89% în urmă cu un an.

Luna trecută, Wizz Air a lansat şase rute noi, de la bazele sale din Doncaster Sheffield, aeroporturile londoneze Gatwick şi Luton, către destinaţii din Turcia, Bulgaria, Spania şi Grecia.

Vezi si:  Italia interzice locurile de bagaje în avioane

Marţi, la Bursa de la Londra acţiunile Ryanair au scăzut cu 0,9%, la 15,25 euro, în timp ce titlurile Wizz Air înregistrau un declin de 0,6%, la 4.448 penny.

Pierderi de miliarde de euro

Pierderile nete ale companiilor aeriene, aeroporturilor şi furnizorilor de servicii de navigaţie aeriană (ANSP) sunt estimate la 56,2 miliarde de euro în 2020, în urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra sectorului aviaţiei din Europa, se arată într-un raport publicat luni de Eurocontrol – agenţia care supervizează spaţiul aerian european.

Restricţiile impuse de pandemie în Europa au dus la scăderea numărului de pasageri cu 1,70 miliarde în 2020, peste jumătate din aeronave fiind reţinute la sol. Anul trecut au fost cinci milioane de zboruri, faţă de 11,1 milioane în 2019, ceea ce a avut ca rezultat pierderi anuale de 6,1 milioane de zboruri.

Prin urmare, fiecare parte a lanţului valoric din sectorul aeronautic a fost masiv afectat, financiar şi social, iar numărul locurilor de muncă pierdute anul trecut a atins 191.000 în Europa.

Vezi si:  Auditul energetic: ce este și ce avantaje oferă pentru companiile din România?

Consiliul Internaţional al Aeroporturilor (ACI) estimează că pierderile nete pentru aeroporturile din Europa se ridică la 33,6 miliarde de euro în cursul anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *