Panourile fotovoltaice și panourile solare termice au devenit în ultimii ani două tehnologii adoptate la scară largă pentru a combate creșterea prețurilor la energie.
Deși, atât panourile fotovoltaice, cât și panourile solare termice folosesc energia solară ca sursă regenerabilă de energie, asemănările dintre cele două tehnologii se opresc aici. Între cele două tehnologii există diferențe semnificative atât în ceea ce privește modul de funcționare, cât și diferențe de cost, randament sau eficiență.
În primul rând cele două tehnologii sunt folosite pentru a produce două tipuri diferite de energie: energie electrică în cazul sistemelor de panouri fotovoltaice, respectiv energie termică/apă caldă în cazul panourilor solare termice.
Panourile fotovoltaice sunt compuse, de regulă, din celule de siliciu monocristaline sau policristaline. Principiul acestora constă în producerea unei tensiuni electrice între celula asupra căreia cad razele solare și cea care este plasată în spatele ei, pentru a facilita trecerea curentului electric. Cu ajutorul unui invertor, curentul continuu captat este transformat în curent alternativ și poate fi folosit în alimentarea consumatorilor.
Panourile sau colectoarele solare absorb energia solară, pe care o transferă mai apoi agentului termic pe care îl conțin, de obicei format din apă și glicol. Panourile solare termice folosesc energia solară pentru a produce apă caldă sau în unele cazuri, ca și aport la agentul termic de încălzire.
Potenţialul de generare a energiei electrice, respectiv termice cu instalații fotovoltaice sau colectoare solare depinde de zona geografică şi de caracteristicile echipamentelor utilizate.
Astfel, eficiența panourilor fotovoltaice, dar și a panourilor solare termice este afectată de perioadele fără radiații solare directe. Pe timp de iarnă sau condiții meteoroglogice nefavorabile trebuie luată în considerare o instalație convențională ca și variantă de back-up.
În ceea ce privește costurile, o centrală fotovoltaică cu amplasare pe acoperiș poate ajunge la un cost mai mic decât o instalație termică solară.
Potrivit unor studii realizate, în ultimii zece ani costurile cu investiția într-un sistem fotovoltaic au scăzut între 69% și 90%.
Mai mult, oportunitățile de finanțare europene și guvernamentale vin în sprijinul companiilor pentru a-și implementa centrale fotovolatice pentru producerea locală de energie.
Electric Up este unul dintre aceste programe. Acesta vine în sprijinul IMM-urilor și a companiilor care își desfășoară activitatea în domeniul HORECA care doresc să își reducă dependența față de energia achiziționată din rețea și să își optimizeze costurile energetice.
Companiile au oportunitatea de a primi până la 100.000 de euro, fonduri 100% nerambursabile, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp -100kWp şi o stație de încărcare de minim 22kW pentru autovehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.
Programul de finanțare se desfășoară în perioada 2020 – 2026, în mai multe cicluri de finanțare.