Pavajul care alimentează clădirile cu energie

O companie de tehnologie din Ungaria foloseşte plastic reciclat pentru a produce panouri solare încorporate în pavaje, care au obiectivul de a susţine alimentarea cu energie electrică a clădirilor şi încărcarea dispozitivelor electronice în spaţii publice, relatează agenția Reuters.

Celulele solare sunt protejate de plăci de sticlă rezistentă, care permit pavajelor să suporte greutatea vehiculelor, iar secretul funcţionării lor constă într-o abordare la scară redusă, a declarat Imre Sziszak, cofondator al companiei Platio, al cărei sediu se află la Budapesta.

Plastic reciclat care dă energie

„Nu există biţi complicaţi în acest panou. Folosim plastic reciclat care oferă o suprafaţă foarte puternică şi durabilă”, a mai spus Sziszak, în timp ce se aşeza pe un trotuar în faţa unei piscine publice în oraşul Komarom, unde panourile solare vor furniza energie verde pentru iluminatul public şi pentru o staţie de încărcare USB. „Am vrut să realizăm un produs foarte simplu, care să ne poată oferi energie regenerabilă pentru gospodării”, a adăugat el.

Vezi si:  Elon Musk amenință că nu mai cumpără Twitter

O unitate de panouri solare produce aproximativ 20 de waţi, iar reprezentanţii companiei afirmă că aceasta este singura firmă care foloseşte plastic reciclat în acest scop.

Celule solare, în pavaje

Celulele solare sunt integrate în pavaj prin utilizarea materialelor plastice reciclate, fiind necesare circa două kilograme pentru fiecare panou, iar pavajele Platio pot fi instalate acolo unde utilizarea tehnologiei solare convenţionale nu este posibilă. „Există numeroase cazuri în care utilizatorii nu pot instala panouri solare pe acoperiş, fie din cauza poziţiei proaste a casei, fie din cauza sistemului sau a structurii acoperişului, iar în aceste cazuri noi oferim o alternativă foarte bună”, a spus Sziszak. Platio susţine că o suprafaţă de 20 de metri pătraţi acoperită cu acest tip de pavaj poate produce suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul anual de energie al unei gospodării obişnuite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *