Piata mondiala a motorinei e in declin accentuat

Potrivit unei analize Bloomberg, pe piata mondiala a motorinei incep sa apara semne de incetinere economica. A scazut consumul in tarile mari consumatoare, iar in 2023 tendinta se va agrava.

In China, de exemplu, numarul camioanelor care ruleaza pe autostrazi a scazut in mod semnificativ in ultimele saptamani. In Europa, diferenta de pret dintre motorina si ţiţei a coborat recent la cel mai redus nivel din ultimul an. Peste Ocean, in SUA, cererea de motorina urmeaza sa scada cu 2 procente in 2023. Excluzand anul 2020, cand cea mai mare parte a economiei s-a oprit dupa izbucnirea pandemiei, o scadere de 2 procente ar fi cel mai semnificativ declin al consumului de motorina inregistrat de SUA dupa 2016.

„Ne asteptam la unul din cele mai slabe contexte economice din istoria recenta, excluzand criza financiara din 2008-2009 si pandemia” – e de parere analistul Standard and Poor’s, Debnil Chowdhury.

Toate semnalele arata ca cererea de motorina, un carburant care este folosit la orice, de la camioane pana la utilaje de constructii, scade in multe din principalele economii ale lumii. Considerat un prim semnal al unei activitati industriale mai slabe si al reducerii cheltuielilor consumatorilor, scaderea cererii de motorina i-a alertat pe economisti, care intrevad indiciile unei recesiuni.

Cererea de motorina poate fi un indicator important pentru cresterea economica generala, fiind un  barometru ca,  in general, cheltuielile gospodariilor se reduc. O asteptata scadere a cererii de motorina este pusa in context cu acumularea riscurilor de recesiune in întreaga economie. In conditiile in care se foloseste motorina mai putina, stocurile sunt in crestere.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *