Plan pentru relansarea Europei: numeroase obstacole de depasit

In fata amenintarii unei recesiuni istorice in Uniunea Europeana, Bruxelles propune un plan de relansare fara precedent care urmeaza sa fie dezbatut pentru prima data vineri, 19 iunie de catre cei 27 de conducatori europeni. Imprumut comun, impozite noi, imprumuturi sau donatii, conditii. Detaliile mai jos.

Sute de miliarde de euro. In urma cu doar trei saptamani, Comisia Europeana a propus un plan de 750 de miliarde de euro. Este mai mult decat si-au imaginat Franta si Germania care propuneau 500 de milioane de euro. Mai multe tari din nord si-au pus intrebari cu privire la suma propusa de catre Bruxelles deoarece li se parea mult prea ridicata. Danemarca, Suedia, Austria si Olanda sunt printre tarile care considera aceasta suma mult prea ridicata. Ministrul german al Finantelor, Olaf Scholz a spus in mod clar ca 500 de milioane de euro sunt de ajuns.

Un mare imprumut european comun. Este marea noutate a Planului: Comisia Europeana a propus imprumutarea sumei de 750 de miliarde de euro.  Platirea intereselor ar incepe undeva in anul 2021 insa rambursarea sumelor imprumutate nu ar avea loc decat incepand cu anul 2028 si s-ar intinde pana in 2058.

Vezi si:  UE incurajeaza consumatorii sa-si repare bunurile in loc sa le inlocuiasca

Noi impozite europene. Pentru a rambursa acest imprumut destul de mare, exista doua solutii la indemana: fie li se va cere celor 27 de conducatori europeni sa isi creasca contributia la bugetul european, fie se va incerca gasirea de noi resurse. Bruxelles pledeaza pentru a doua varianta creand noi taxe. Un argument de o mare greutate pentru toate tarile care platesc mai mult decat primesc de la casieriile europene si mai ales pentru cele patru tari mentionate mai sus.

In ceea ce priveste cei 750 de milioane de euro pentru relansare, Comisia propune varsarea sumei de 500 de miliarde de euro sub forma de subventii – care nu trebuie sa fie rambursati de beneficiari – si 250 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *