Președintele Rezervei Federale SUA avertizează publicul despre riscurile din spatele criptomonedelor

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat luni că publicul american trebuie să înţeleagă riscurile din spatele bitcoin şi a altor criptomonede, chiar dacă însăşi Banca Centrală studiază potenţialele costuri şi beneficii ale unui dolar digital.

Powell a explicat că Fed preferă să numească criptomonedele „criptoactive” deoarece volatilitatea lor subminează capacitatea lor de stocare a valorii, o funcţie de bază a unei monede.

„Ele sunt extrem de volatile, vezi bitcoin, şi prin urmare nu sunt într-adevăr de folos pentru stocarea valorii. Ele sunt mai mult un activ pentru speculaţii. Prin urmare, nu sunt folosite în mod special ca metodă de plată. În principal, sunt mai degrabă un substitut pentru aur decât pentru dolar”, a afirmat Powell la un summit virtual găzduit de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS).

FED analizează o posibilă criptomonedă federală

Acesta a anunţat că Fed analizează potenţialul unei monede digitale bancare centrale (CBDC) deşi încă nu s-a luat o decizie privind implementarea CBDC. „La acest moment nu încercăm să luăm o decizie. Experimentăm tehnologia”, a afirmat preşedintele Rezervei Federale a SUA.

Vezi si:  Fondatorul Twitter si rapperul Jay Z se implica in dezvoltarea bitcoin

Acesta a adăugat că, ţinând cont de rolul dolarului ca monedă de rezervă, Fed „are obligaţia de a fi la curent cu ultimele evoluţii pentru a înţelege costurile şi beneficiile unei monede digitale bancare centrale”.

În acelaşi timp, a explicat Powell, nu este necesar ca Fed să se grăbească „să fie prima pe piaţă”. „Multe ale bănci centrale explorează CBDC, inclusiv China, iar unii observatori sunt îngrijoraţi că ţara este înaintea SUA”.

„Adevărata întrebare pentru noi: publicul vrea sau are nevoie de o monedă digitală bancară centrală pentru a completa ceva ce este deja un sistem de plăţi inovativ, extrem de eficient şi fiabil”, a întrebat Powell.

Oficialul a avertizat că există riscuri şi beneficii ale monedelor digitale şi totul trebuie analizat cu mare atenţie.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Vezi si:  Ether stabileste un nou record istoric

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *