Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 234,4 lei pe MWh în luna februarie 2021, cu 21% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 544,7 milioane de lei, în creştere cu 15,8 faţă de februarie 2020.
În schimb, volumul tranzacţiilor s-a micşorat cu 5,3%, până la 2,2 milioane de MWh.
Cota de piaţă a PZU a fost de 46,4%, în scădere cu 5%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna februarie.
Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 361 de participanţi, din care activi au fost 291.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
Regim cuplat cu piețe din Ungaria și Cehia
Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.
Grupul Electrica a obţinut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane lei, înregistrând o creştere de 181 milioane lei, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat.
Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie al Electrica a avizat şi va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 lei/acţiune din profitul individual al anului 2020.
Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,9 milioane lei, corespunzător unui procent de 87,5% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situaţiilor financiare individuale auditate ale Electrica SA pentru anul 2020.
Când observăm o creștere de 21% a prețului energiei pe piața spot, la o primă vedere poate părea îngrijorător, mai ales pentru consumatorii casnici care se confruntă deja cu bugete strânse. Totuși, acest context poate servi drept un memento pentru noi toți să ne orientăm către soluții mai sustenabile și economice, precum investițiile în surse regenerabile de energie sau implementarea de măsuri de eficiență energetică acasă. În plus, este important să fim cu ochii pe evoluțiile reglementărilor și inițiativelor de la nivel național, să fim conștienți de rolul pe care îl avem de jucat în susținerea unei tranziții energetice echitabile. În final, deși fluctuațiile de preț pot fi o provocare, ele subliniază necesitatea inovării și adaptabilității într-un peisaj energetic în continuă schimbare.