Prețul energiei a crescut cu 21% pe bursă în februarie

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 234,4 lei pe MWh în luna februarie 2021, cu 21% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 544,7 milioane de lei, în creştere cu 15,8 faţă de februarie 2020.

În schimb, volumul tranzacţiilor s-a micşorat cu 5,3%, până la 2,2 milioane de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 46,4%, în scădere cu 5%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna februarie.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 361 de participanţi, din care activi au fost 291.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Vezi si:  Celebra companie Exxon Mobil, eliminata din indicele bursier Dow Jones

Regim cuplat cu piețe din Ungaria și Cehia

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Grupul Electrica a obţinut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane lei, înregistrând o creştere de 181 milioane lei, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie al Electrica a avizat şi va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 lei/acţiune din profitul individual al anului 2020.

Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,9 milioane lei, corespunzător unui procent de 87,5% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situaţiilor financiare individuale auditate ale Electrica SA pentru anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *