Pretul zaharului a crescut vertiginos

In ultimii cinci ani, pretul zaharului s-a triplat. Doar in acest an, din primavara pana acum, pretul zaharului a crescut cu 20 la suta.

In urma cu cinci ani, o tona de zahar se vindea la preturi cuprinse intre 200 si 300 de euro. Astazi, pretul depaseste 700 de euro. La 1,50 euro pe kilogram, acest pret are un impact destul de serios asupra persoanelor si gospodariilor cu venituri foarte mici. De ce un asemenea salt si care sunt consecintele pentru patiseri si cofetari? Ar fi cazul sa ne amintim de filmul lui Jacques Rouffio, Le sucre (Zaharul) cu Jean Carmet si Gérard Depardieu, in care escrocii profita de o bula speculativa in industria zaharului pentru a ruina micile firme.

Din nefericire, cauzele de astazi sunt mult mai concrete, potrivit chef-ului cu stele Michelin Thierry Marx, citat de France Info: „In afara de riscurile speculative, care pot exista intotdeauna, exista si interdictia pentru cultivatorii de sfecla de a folosi produse chimice grele pentru tratarea solului, astfel incat productia a scazut. Alti producatori prefera sa se orienteze catre productia de etanol. Ca urmare, suntem nevoiti sa cumparam zahar din strainatate.

Limitarea cotei de zahar

Conditiile climatice reprezinta o alta cauza a scaderii productiei, in special in India, unde seceta a determinat autoritatile sa impiedice orice export. In Brazilia, inundatiile au distrus campurile de trestie de zahar, iar aceasta tara reprezinta 50 la suta din piata mondiala. Impactul a fost enorm, pietele au intrat in panica si preturile au crescut vertiginos.

Vezi si:  100 de miliarde de euro, ținta exporturilor României pentru anul acesta

Thierry Marx constata ca profesionistii, in special in industria de patiserie, limiteaza din ce in ce mai mult cantitatea de zahar. Chiar daca zaharul nu este neaparat bun pentru sanatate, „nu te poti lipsi complet de el”, adauga Marx. Dar putem opta pentru altceva: zahar din curmale, zahar din nuca de cocos, zahar natural din fructe. Totul este sa ne indepartam de gustul prea dulce pe care il gasim in alimente, mai ales in produsele ultraprocesate.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *