Probleme tehnice la Centrala de la Cernavodă

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat sâmbătă dimineaţa de la Sistemul Energetic Naţional (SEN), din cauza apariţiei unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară, informează SN Nuclearelectrica SA.
Specialiştii CNE Cernavodă lucrează la remedierea cauzei în vederea reconectării Unităţii 2 la SEN.
Potrivit sursei citate, deconectarea automată s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând conform proiectului.
„Precizăm faptul că deconectarea automată a Unităţii 2 precum şi lucrările de remediere nu au impact advers asupra securităţii nucleare a reactorului, pesonalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, susţin reprezentanţii societăţii.
SN Nuclearelectrica SA va anunţa printr-un comunicat de presă reconectarea Unităţii 2 la SEN. La începutul acestei luni, și Unitatea 1 a Centralei Atomoelectrice de la Cernavodă a avut probleme similare și s-a deconectat automat de la sistemul Energetic Național. Nuclearelectrica a anunțat după câteva ore de la incident resincronizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă la Sistemul Energetic Naţional, după remedierea cauzei care a condus la desincronizare.
„Manevrele de resincronizare au fost efectuate în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă, Unitatea 1 funcţionând la parametrii nominali de Securitate nucleară”, se menţionează într-un comunicat al companiei. SN Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Naţional în timpul etapei de creştere a puterii reactorului, după resincronizarea la reţea, ca urmare a finalizării lucrărilor aferente opririi planificate.
„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările de remediere în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă. Precizăm faptul că deconectarea Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Naţional, precum şi lucrările de remediere, nu au impact advers asupra securităţii nucleare, a personalului, populaţiei şi mediului înconjurător”, au precizat reprezentanţii SNN. Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. Decizia a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al SNN în şedinţa din data de 8 mai 2020, în baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unităţii 1.

Vezi si:  Lufthansa: pierdere neta de 3,6 miliarde de euro in sase luni din cauza pandemiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *