Producatorul de medicamente Novartis, acuzat ca da mita medicilor

Elvetienii de la Novartis sunt dati in judecata de guvernul Statelor Unite. Celebrul producator de medicamente e acuzat ca a dat medicilor milioane de dolari mita.

Printr-o ampla schema de “stimulente”, ofereau doctorilor cadouri si bani pentru a prescrie pacientilor medicamente Novartis – se arata in plangerea depusa de guvernul american.

Daca nu se ajunge la o intelegere, urmeaza procesul

“Suntem dezamagiti de faptul ca plangerea a fost acceptata. Ne vom sustine punctul de vedere in fata instantei si reafirmam ca guvernul SUA nu dispune de dovezi suficiente pentru acuzatiile pe care ni le aduce” – precizeaza Novartis, intr-un comunicat de presa.

Elvetienii pot scapa de proces, printr-o intelegere cu guvernul american, dar, potrivit expertilor, suma  s-ar ridica la peste 500 de milioane de dolari.

Scandalul a fost declansat de un ex angajat

Totul a pornit de la dezvaluirile facute de un fost agent de vanzari Novartis, Oswald Bilotta. Pentru a prescrie medicamentele Novartis, medicii primeau “mici atentii”. De exemplu, erau platiti regeste pentru conferinte inexistente, figurau ca participa la prelegeri educationale, dar erau prelegeri fictive, ori  erau invitati la masa la cele mai scumpe si mai exclusiviste restaurante. Pentru o cina in 3, cu doi medici si un reprezentant Novartis, nota de plata s-a ridicat la 10 mii de dolari.

Medicamentele pentru care Novartis insista cel mai mult sa fie prescrise sunt Lotrel si Valturna, pentru hipertensiune, si Starlix, pentru diabet.

 

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *