Război SUA – Franța pentru taxele giganților internetului

Administraţia Trump a anunţat vineri măsuri de retorsiune vizând produse franceze în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru a pedepsi Parisul deoarece a introdus taxe pentru giganţii tehnologici americani, dar a îngheţat aplicarea lor pentru a permite găsirea unei soluţii negociate a conflictului.
„Biroul reprezentantului american pentru comerţ a decis vineri să impună taxe vamale suplimentare de 25% asupra unor produse franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari ca răspuns la adoptarea de către Franţa a unei taxe pe serviciile digitale care ţinteşte în mod nedrept companiile americane de tehnologie digitală”, au indicat serviciile lui Robert Lighthizer.
Taxele vamale suplimentare vor fi impuse produselor cosmetice şi genţilor de lux.
Ele nu au în vedere alte produse emblematice ca şampania, brânza camembert sau roquefort.
„Pentru a acorda însă mai mult timp încercării de a rezolva această problemă, în special prin intermediul discuţiilor aflate în curs în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), şi ca o recunoaştere a acordului Franţei de a amâna până la sfârşitul anului încasarea acestei taxe, reprezentantul pentru comerţ a decis să suspende aplicarea acestor taxe vamale suplimentare timp de 180 de zile”, potrivit administraţiei americane.
Parlamentul francez a adoptat definitiv la 11 iulie 2019 introducerea unei taxe pentru giganţii din domeniul Internetului, făcând din Franţa un pionier în materie de impozitare a GAFA (acronim desemnând Google, Amazon, Facebook şi Apple) şi altor companii multinaţionale acuzate de evaziune fiscală.

Vezi si:  Când să apelezi la echipe specializate pentru remedierea problemelor laptopului?

În contextul acestui conflict comercial și al echilibrării relațiilor economice internaționale, este fascinant să vedem cum, după o lungă perioadă de negocieri și tensiuni, ambele părți au ajuns la un compromis ce a permis detensionarea situației. Perspectivele actuale sugerează că adoptarea unui cadru global prin OCDE a fost o soluție viabilă pentru a colecta impozite echitabile de la giganții tehnologici, fără a genera actiuni de retorsiune. Acest rezultat ne amintește că, în lumea interconectată de astăzi, dialogul și colaborarea sunt adesea cele mai productive instrumente în rezolvarea conflictelor internaționale. Pentru cei care se confruntă cu propriile provocări, lecția de aici este că găsirea unui teren comun, chiar și atunci când opiniile par ireconciliabile, poate deschide calea spre soluții durabile și mutual avantajoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *