Razboiul din Ucraina: criptomonedele se invita in conflict

Ucraina si Rusia mizeaza enorm pe criptomonede pentru a finanta conflictul sau pentru a evita unele sanctiuni.

Despre ce este vorba?

In timp ce sanctiunile economice impotriva Rusiei se inaspresc pe zi ce trece, Moscova incearca sa se agate de criptomonezi in incercarea de a se inarma in fata scufundarii rublei. Cumpararile de bitcoin au explodat pur si simplu in ultimele saptamani, de la izbucnirea conflictului. Pentru Rusia, moneda virtuala ar putea reprezenta o maneta secreta pentru a reusi sa ocoleasca sanctiunile si blocajele impuse de Occident.
Uniunea Europeana si NATO ar putea sa ceara platformelor de schimb sa interzica viramentele spre adresele rusesti.

O idee sprijinita si de catre guvernul ucrainian insa care, pentru moment a fost analizata de Coinbase si Binance. Cei doi lideri ai sectorului au scos in evidenta caracterul apolitic. Platfomele afirma ca respecta sanctiunile internationale si ca au blocat deja accesul oligarhilor rusi.

Vezi si:  Interesul pentru criptomonede scade cu 16% in lume anul acesta

Rusia nu este singura tara care mizeaza enorm pe criptomonezi. Ucraina, in egala masura, mizeaza pe monezile virtuale, se foloseste de ele pentru a finanta razboiul. Primul ministru al Ucrainei a lansat de altfel un apel la donatii pe contul sau de Twitter. Linkurile spre trei portofolii digitale au fost distribuite masiv. Detinatorii de Bitcoin, Ethereum si USDT pot astfel transfera donatii in doar cateva secunde. In doar cateva zile de la aceasta initiativa au fost stranse zeci de milioane de euro in criptomonezi.

In orice caz, razboiul din Ucraina reprezinta un punct de cotitura pentru toate criptomonedele existente pe piata.

Pe de alta parte, din partea Rusiei, criptomonedele s-au ciocnit de realitate sanctiunilor internationale care au venit una dupa alta. Unii critici sunt de parere ca se spala bani prin intermediul acestor monede virtuale si acestea necesita cantitati imense de energie electrica si arderea unor combustibili fosili. Ramane de vazut care va fi viitorul acestor criptomonede in sanul razboiului.

Vezi si:  Crypto: previziuni surprinzatoare pentru 2024

Sursa: https://www.capital.fr/crypto/guerre-en-ukraine-les-cryptomonnaies-sinvitent-dans-le-conflit-1430307

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *