Fără doar și poate, realitatea virtuală este unul din câștigurile indubitabile pe care le-a oferit tehnologia vieții de zi cu zi. Pe lângă funcția ei de divertisment, realitatea virtuală continuă să facă progrese uimitoare în medicină sau aviație. Dar ce este exact VR și cum funcționează ea?
În termeni simpli, realitatea virtuală este o simulare a unor realități – realizată pe calculator – atât de reușită încât participantul are impresia că trăiește acea experiență cu adevărat. Este de fapt o ambianță artificială și poate simula realități obișnuite fie pe un ecran al unui calculator, fie pe afișoare 3D, celebrii ochelari VR spre exemplu. Unele simulări tind să fie și mai realiste și includ și efecte asociate cu alte simțuri umane, cum ar fi sunete, forțe exercitate asupra corpului etc.
Termenul de realitate virtuală a fost folosit prima oară în anul 1938, de către dramaturgul și poetul francez Antonin Artaud. Acesta se referea la natura iluzorie a personajelor și obiectelor din teatru. Prima mașinărie de VR s-a numit Sensorama și a fost creată de americanul Morton Heilig, în 1962. Jucătorul se așeza pe un scaun și introducea capul într-o parte mecanică. Acolo putea viziona cinci filme scurte, care erau însoțite de miros, iar scaunul vibra. De atunci, multe îmbunătățiri a cunoscut industria si trăim vremuri cu adevărat spectaculoase.
Realitatea virtuală poate fi folosită în nenumărate domenii. În primul rând, poate avea un rol extrem de important în domeniul medicinei, acolo unde se pot face progrese magnifice. Cu ajutorul VR, se pot face transmisii live din blocul operator. Spre exemplu, în aprilie 2016, la spitalul Royal din Londra, un chirurg oncolog a efectuat o operație cu ajutorul unei camere video VR. Oricine a avut posibilitatea să participe la operație, în timp real, cu ajutorul unei aplicații compatibile cu această tehnologie: doctori, studenți, rude etc. Realitatea virtuală îmbunătățește masiv și procesul de învățare și de predare în medicină, cu ajutorul simulării corpului uman.
Tot în domeniul predării, VR este o mină de aur și pentru viitorii piloți. Aceștia pot simula adevărate situații de urgență pe care le-ar putea întâmpina atunci când sunt la cârma unui avion. Realitatea virtuală le poate oferi interfața necesară pentru a le îmbunătăți îndemânările necesare și a-i pune în fața unor situații puțin probabile, dar necesare.
Cu toate acestea, industria care a beneficiat cel mai mult de pe urma dezvoltării acestei tehnologii este industria gaming-ului. Jocurile video care au început firav, ca simple jocuri de calculator, au evoluat din ce în ce mai mult, iar acum le oferă jucătorilor o experiență unică, ca și cum se află în mijlocul jocului, ca personajul principal.
Bineînțeles, acest lucru atrage din ce în ce mai mulți doritori, tocmai de aceea nișa de gaming produce an de an miliarde de dolari. Iar producătorii jocurilor video au înțeles acest lucru și o bună parte din bani sunt reinvestititi în îmbunătățirea jocurilor sau crearea altora și mai spectaculoase. Nu numai creatorii jocurilor de acțiune sau fantasy au înțeles că acesta este viitorul. Chiar și jocurile de cazinou se pot juca acum în format VR. Cu ajutorul unui set de ochelari speciali, poți trăi o experiență impresionantă, ca și cum te-ai afla în mijlocul celui mai important turneu de cărți, iar dealer-ul te întreabă pe ce pariezi. Impactul realității virtuale asupra gaming-ului este indiscutabil, iar dispozitivele folosite sunt din ce în ce mai sofisticate.
Există mai multe echipamente compatibile VR: ochelarii VR și căștile VR, camerele imersive VR, mănușile pentru VR etc. Cei mai populari sunt ochelarii, care sunt un set de lentile plasat înaintea unui ecran. În funcție de cât de performanți sunt, aceștia pot avea diferite funcții ce țin de tracking (înregistrarea mișcărilor), sunet, culori etc. Camerele VR permit crearea de conținut VR video și audio, iar mănușile funcționează ca niște controllere, ce ajută la interacționarea cu obiectele din interiorul realității virtuale.
Să nu confundăm totuși realitatea virtuală cu 3D-ul. 3D-ul este folosit în special în cinematografie, dar și în crearea de elemente auto și are la bază stereoscopia, adică, pe ecran, sunt proiectate două imagini suprapuse și ușor decalate pe care ochiul uman le distinge ca atare. În realitatea virtuală însă, anumite elemente ale imaginii sunt ascunse ochiului, iar, cu ajutorul ochelarilor speciali, se creează iluzia de profunzime a câmpului vizual.
Există o diferență și între realitatea virtuală și cea augmentată. În timp ce prima îți crează o lume exclusiv pe computer, în realitatea augmentată, se transpun elemente din computer în realitatea noastră.
Cu siguranță, această industrie este în continuă expansiune si ne va surprinde mult mai mult în anii ce vor urma. Negreșit, va fi folosită si în alte domenii.