Record de tranzaționare la Bursa București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare înregistrată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, conform unui raport al Bursei.

„Anul 2022 a fost un adevărat carusel pentru pieţele de capital internaţionale, care au fost marcate de volatilitate accentuată. După o perioadă foarte lungă caracterizată prin politici monetare relaxate, presiunile inflaţioniste au determinat demararea unui ciclu de creştere agresivă a dobânzilor la nivel global. Ceea ce a fost remarcabil în 2022 este faptul că rundele de finanţare prin piaţa de capital au continuat, chiar dacă
într-un ritm mai lent, fiind dovezi clare că ne îndeplinim cu eficienţă rolul de pilon esenţial pentru finanţarea economiei. Este edificator că, în acest sens, 42 de runde de finanţare în valoare totală de 1,9 miliarde euro au fost deja derulate prin sistemele bursei într-un singur an. Statul român este cel mai important partener al bursei, iar emisiunile periodice Fidelis au adus populaţia mult mai aproape de fenomenul bursier. Tot în 2022, BVB s-a alăturat eforturilor Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Ministerului Finanţelor Publice de a lansa strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital. Avem un dialog excelent cu autorităţile statului pentru a dezvolta piaţa de capital în beneficiul României”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Conform raportului, piaţa de capital din România a reuşit să atingă noi recorduri pe trei paliere de lichiditate după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini, înregistrând noi maxime la nivelul valorii totale de tranzacţionare, lichidităţii medii zilnice şi numărului de tranzacţii.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele, cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021, când această valoare era de 21,6 miliarde lei. Pe segmentul de acţiuni, anul trecut au fost realizate tranzacţii totale de aproape 13,5 miliarde lei.

„Anul 2022 a demonstrat fără echivoc că parametrii de lichiditate ai bursei au atins niveluri record, doborând maximele atinse în anul precedent. Este important să notăm că într-un an complicat pentru toate pieţele de capital, la bursa românească am avut recorduri pe trei paliere de lichiditate: tranzacţii totale record de 24 miliarde lei, lichiditate medie zilnică de aproape 100 milioane lei şi aproape 1,7 milioane tranzacţii. Demersurile noastre pentru îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii, mai ales pe zona de acţiuni, vor continua într-un mod susţinut, eforturile din ultimii ani pentru eficientizarea pieţei fiind reflectate şi prin evoluţia acţiunii BVB, care anul trecut a înregistrat cea mai bună performanţă
din indicele BET, cu o creştere de aproape 40%, luând în calcul doar aprecierea preţului. Dacă ţinem cont şi de dividende, atunci randamentul este de peste 42%”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *