Redresarea economica a zonei euro se va accelera din vara

Presedinta Bancii Centrale Europe, Christine Lagarde, declara ca relansarea a fost usor intarziata, pe fondul recesiunii cauzate de pandemie, dar ar trebui sa prinda avant de la jumatatea anului.

Lagarde a subliniat faptul ca autoritatile publice au o misiune dificila: de a “înţărca” economia, adica de a renunta la sustinerea care a fost acordata in regim de urgenta, din cauza COVID. Totusi, presedinta BCE atrage atentia ca retragerea sustinerii financiare de urgenta trebuie sa se faca treptat, nu brusc.

Restrictiile impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei au provocat o contractare a economiei UE in trimestrul patru din 2020. Multe tari au fost nevoite sa reintroduca masuri dure de carantina, din cauza cresterii numarului de bolnavi COVID. Pentru prima jumatate a acestui an, estimarile nu sunt optimiste: declinul va continua, intrucat cea mai mare parte a sectorului serviciilor ramane inchis.

Intr-un interviu cu  Le Journal du Dimanche, Lagarde si-a exprimat increderea ca zona euro are capacitatea de a iesi intarita din criza corona, cu un viitor mai digitalizat si mai verde. De asemenea, presedinta BCE indeamna guvernele sa puna la punct mai repede planurile de cheltuieli, astfel incat Comisia Europeana sa poata sa inceapa sa emita obligatiunile colective. Fondul de redresare stabilit de Comisia Europeana se ridica la 750 de miliarde de euro. Tarile membre primesc diverse sume, in functie de mai multi factori, dar si de planul de investitii cu care vin la Bruxelles.

Vezi si:  Estimarile privind cresterea economica a Romaniei au fost revizuite in minus

”Ne asteptam ca redresarea sa accelereze de la mijlocul acestui an, chiar daca incertitudinile persista. Suntem convinsi ca 2021 va fi anul relansarii. Refacerea economica a fost intarziata, dar nu perturbata major” – a afirmat Lagarde.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *