“Regele criptomonedelor” a fost arestat

Sam Bankman-Fried, considerat candva copilul minune din lumea criptomonedelor, a fost arestat in Bahamas. SUA l-au inculpat pentru falimentul FTX, probabil cel mai mare scandal financiar din istoria SUA.

Fried a fost arestat in Bahamas. Va fi extradat in SUA, unde autorittile federale il acuza ca a deturnat banii clientilor sai pentru operatiuni speculative riscante, pentru transferararea de fonduri uriase in folosul propriu, dar si pentru  a cumpara influenta in randul politicienilor. Fried e cel mai mare finantator al partidului Democrat, al presedintelui Joe Biden, dupa multimiliardarul George Soros. Fried sustine ca a dat bani si republicanilor, insa nu a dorit sa faca public acest lucru. Situatia e destul de stanjenitoare pentru presedintele Joe Biden, tinand cont ca el insusi a beneficiat de 5 milioane de dolari pentru campania prezidentiala din 2020. Intrebata de ziaristi cum comenteaza scandalul FTX, purtatoarea de cuvant a Casei Albe a invocat o lege care nu permite unui oficial al administratiei sa ia pozitie in legatura cu chestiuni ce tin de alegeri si de campanii electorale. Este un pretext, tinand cont ca in vremea administratiei Trump presa de stanga cerea frecvent explicatii privind finantarea campaniei.

Vezi si:  Kosovo interzice producerea de criptomonede

De altfel, elita politica americana, dupa ce a beneficiat de contributii financiare enorme din partea lui Sam Bankman-Fried, incearca sa se distanteze de fondatorul platformei de tranzactionare FTX, acuzat ca a orchestrat o frauda uriasa.

FTX, cea mai de succes platforma de tranzactionare de criptomonede, a intrat in faliment dupa golirea portofelelor unor clienti si plasarea banilor in tranzactii esuate. Pagubele se ridica la zeci de miliarde de euro, falimentul FTX fiind, se pare,  cea mai mare frauda din istoria SUA. Manevrele facute de Sam Bankman Fried au fost posibile intrucat nu exista reglementari precise privind piata valutelor cripto, afirma specialistii. Autoritatile federale, care acum studiaza documentele companiei, afirma ca in acte domneste haosul si ca e aproape imposibil de elucidat traseul banilor.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *