Restricții în benzinăriile din Ungaria

Şoferii maşinilor de pasageri din Ungaria vor putea cumpăra de vineri doar 50 de litri de combustibil pe zi la benzinăriile deţinute de grupul energetic ungar MOL şi firma austriacă OMV, pentru a evita perturbările provocate de plafonarea preţurilor de către Guvern, transmite Reuters.

Anunţul MOL reprezintă o înjumătăţire a precedentei limite impuse la realimentare.

OMV a precizat că limita sa de 50 de litri se aplică doar combustibilului aflat sub incidenţa preţului plafonat, impus de Guvern din noiembrie pentru a proteja populaţia de creşterea preţurilor.

MOL, care deţine cea mai mare reţea de benzinării din Ungaria, a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung.

În 16 iunie, Guvernul de la Budapesta anunţa că a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili în Ungaria. În noiembrie, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi.

Vezi si:  Pavajul care alimentează clădirile cu energie

„Am introdus această limită (la realimentare) pentru a putea garanta securitatea aprovizionării”, iar cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonarea preţurilor, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos, adăugând că cei care cumpără cu canistra combustibil nu mai sunt eligibili pentru preţul plafonat.

OMV, care are aproape 200 de benzinării în Ungaria, a informat că va solicita preţul pieţei în cazul celor care cumpără cu canistra combustibil.

Anunţul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenţia pe piaţa combustibilului afectează echilibrul între cerere şi ofertă, scrie Reuters.

Austria şi Ungaria au eliberat o parte din rezervele lor strategice de combustibil în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piaţa. D asemenea, luna aceasta Budapesta a informat că va elibera o parte din rezervele sale strategice de combustibil pentru ca OMV să poată achiziţiona şi distribui în interiorul Ungariei, pentru a preveni deficitul de combustibil, după incidentul de la rafinăria OMV de lângă Viena.

Vezi si:  Airbus este la un pas să încheie un acord cu China

Restricțiile impuse în benzinăriile din Ungaria par a fi un exemplu clasic de măsuri guvernamentale bine intenționate care pot provoca efecte neprevăzute pe piață. Plafonarea prețurilor și limitarea achizițiilor zilnice la benzinării au fost implementate pentru a proteja consumatorii de prețuri ridicate, dar acestea au dus, în mod ironic, la perturbări în aprovizionare și la posibile penurii. Experiența arată că reglementările rigide, cum ar fi acestea, dacă nu sunt gestionate cu o strategie clară de ieșire, pot crea complicații mai mari pe termen lung decât soluțiile pe care le propun. Este esențial să înțelegem că, în ciuda bunelor intenții, măsurile trebuie să fie flexibile și adaptabile la dinamica pieței pentru a evita consecințele economice adverse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *