Rinat Ahmetov vrea să dea Rusia în judecată

Cel mai bogat de afaceri ucrainean, Rinat Ahmetov, a anunţat joi că intenţionează să dea în judecată Rusia pentru pagubele, estimate de el undeva între 17 şi 20 de miliarde de dolari, provocate de bombardamentele ruseşti oţelăriilor pe care le deţine în oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, transmite Reuters.

Combinatului siderurgic Azovstal, deţinut de Ahmetov, a suferit pagube importante în urma bombardamentelor ruseşti după ce imensul complex siderurgic, ce are un labirint de galerii subterane, a fost ultima redută a trupelor ucrainene în oraşul-port Mariupol de la Marea Azov. În plus, Illich Iron & Steel Works, o altă întreprindere metalurgică deţinută de Ahmetov, a avut şi ea de suferit în urma bombardamentelor ruseşti asupra oraşului Mariupol.

„Cu siguranţă vom da în judecată Rusia şi vom cere despăgubiri adecvate pentru toate pierderile şi toate afacerile pierdute”, a spus Rinat Akhmetov, proprietarul holdingului Metinvest, într-un interviu pentru portalul de ştiri ucrainean mrpl.city.

Întrebat care este suma pierdută de Metinvest ca urmare a pagubelor provocate Azovstal şi Illich Iron & Steel Works, miliardarul ucrainean a răspuns: „Costul înlocuirii ca urmare a agresiunii ruseşti este între 17 şi 20 de miliarde de dolari. Suma finală va fi stabilită într-un proces împotriva Rusiei”.

Vezi si:  România nu îndeplinește condițiile pentru a adopta moneda euro

Imperiul de afaceri al lui Rinat Akhmetov era deja afectat, înaintea invadării Ucrainei, de cei opt ani de lupte în estul Ucrainei după ce separatiştii pro-ruşi au ocupat suprafeţe mari de teritorii în acele regiuni.

De la debutul invaziei ruseşti, la data de 24 februarie, Metinvest şi-a anunţat clienţii că nu le poate livra produsele contractate. În timp ce holdingul financiar şi industrial SCM Group al lui Rinat Akhmetov îşi plăteşte datoriile, producătorul de electricitate DTEK, o altă companie controlată de Akhmetov, a fost nevoit să îşi restructureze datoriile.

Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 7,6 miliarde dolari (în luna octombrie a anului trecut), a mai spus că a rămas în Ucraina după începerea războiului şi crede în continuare în victoria ţării sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *