Romania a atras 3,3 miliarde dolari SUA de pe pietele externe de capital

 Emisiunea de euroobligatiuni lansata pe 7 iulie de Ministerul Finantelor Publice s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor; astfel, pentru prima oara dupa 2018, Romania revine pe piata USD.

Guvernul considera ca “tranzactia reconfirma pozitia Romaniei de emitent suveran sofisticat pe pietele externe de capital.

Valoarea totala a emisiunii este de 3,3 miliarde USD, cu o subscriere finala de 7,4 miliarde USD, prin participarea unui numar de peste 400 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzactii au fost incasate pe 14 iulie.

„Succesul recentei tranzactii denota interesul investitorilor in titlurile emise de Romania in dolari americani, precum si increderea acestora in capacitatea de raspuns a tarii noastre in fata crizei generate de pandemia COVID-19, si in planul de relansare economic pe termen mediu al actualului Guvern. Imprumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice”, a declarat Florin-Vasile Cîțu, ministrul Finantelor Publice.

Emisiunea s-a bucurat de o cerere foarte mare din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 8 miliarde USD), dar si la inchiderea tranzactiei, cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 7.4 miliarde USD.

Vezi si:  Aurul (isi) revine

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *