Romania a atras 3,3 miliarde dolari SUA de pe pietele externe de capital

 Emisiunea de euroobligatiuni lansata pe 7 iulie de Ministerul Finantelor Publice s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor; astfel, pentru prima oara dupa 2018, Romania revine pe piata USD.

Guvernul considera ca “tranzactia reconfirma pozitia Romaniei de emitent suveran sofisticat pe pietele externe de capital.

Valoarea totala a emisiunii este de 3,3 miliarde USD, cu o subscriere finala de 7,4 miliarde USD, prin participarea unui numar de peste 400 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzactii au fost incasate pe 14 iulie.

„Succesul recentei tranzactii denota interesul investitorilor in titlurile emise de Romania in dolari americani, precum si increderea acestora in capacitatea de raspuns a tarii noastre in fata crizei generate de pandemia COVID-19, si in planul de relansare economic pe termen mediu al actualului Guvern. Imprumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice”, a declarat Florin-Vasile Cîțu, ministrul Finantelor Publice.

Emisiunea s-a bucurat de o cerere foarte mare din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 8 miliarde USD), dar si la inchiderea tranzactiei, cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 7.4 miliarde USD.

Vezi si:  Beijingul apasă și mai mult cizma pe firmele de contabilitate

M.Vasiliu

Este îmbucurător să observăm cum România reușește să atragă atenția investitorilor internaționali și să obțină astfel de sume semnificative de pe piețele de capital, mai ales după o perioadă de incertitudine economică cauzată de pandemie. A fi capabili să atragi 3,3 miliarde de dolari USD, cu o suprasubscriere atât de mare, este un semnal clar că investitorii au încredere nu doar în stabilitatea financiară a țării noastre, ci și în perspectivele sale de creștere economică. Experimentând acest succes, realizăm că gestionarea strategică a finanțelor și menținerea unui grad înalt de încredere sunt esențiale nu doar la nivel național, ci și în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Astfel, poate putem învăța din acest exemplu cum să ne organizăm resursele și să construim relații de încredere în propriul nostru ecosistem personal și profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *