Rezumat:
Tehnologia este unul din acele domenii ce necesită mereu actualizare. Îmbunătățirile sunt necesare nu doar din punct de vedere al evoluției. Sunt necesare îmbunătățiri inclusiv din punct de vedere a mâinii de lucru. În ultimii ani, cererea a depășit oferta. Drept urmare, în ramuri precum IT a apărut lipsa de suficienți specialiști.
Baza în jocurile online: tehnologia și inovația
În domenii precum jocurile, tehnologia este inima tuturor lucrurilor. Fără ajutorul său, platformele online de joc nu ar putea funcționa. Nici portofolii precum cel amusnet sloturi nu ar putea fi la fel de grandios ca astăzi. Efectele de lumini și cele sonore fac ca aceste jocuri să fie speciale și intense. Și tot același lucru favorizează și o bună integrare a caracteristicilor speciale.
România: un hub al talentelor din tehnologie și IT
România a devenit un adevărat hub al tehnologiei și inovației. Tot mai multe proiecte de tip start-up au fost lansate. Ideile inovative au atras atenția și au dovedit că există un mare potențial în ceea ce ține de mâna de lucru. Talentele au fost observate mai mult, iar randamentul lor a fost unul satisfăcător.
Potențial există, iar acest lucru a fost observat. Deși România nu e printre primele locuri în materie de inovație, este locul potrivit pentru tehnologie. Tot mai multe companii din afară apelează la talentele din IT din România. Se fac investiții mari, iar sume colosale sunt atrase de pe urma serviciilor externalizate.
Tendințe și provocări în 2025
Anul 2025 se anunță a fi destul de dinamic. Chiar și în industrii precum tehnologia se anunță trenduri ce aparent vor domina piața. Utilizarea tot mai mult a realității augmentate este una dintre ele. Drept urmare, tot mai mulți specialiști pe această ramură vor fi necesari.
Economia simbiotică e un alt posibil trend. Și aici, mai mulți specialiști în cloud vor fi necesari. Apoi, guvernarea digitală amplifică această nevoie. Răspândirea digitalizării se bazează pe un progres tehnologic incredibil, dar și pe oameni bine pregătiți.
Cum se răspunde la nevoia de specialiști bine pregătiți?
Nevoia de specialiști în IT și tehnologie este observată. Drept urmare a acesteia și a evoluției industriei, încurajarea tinerelor talente a devenit un obiectiv principal. Se preconizează că economia digitală va crește până la 50 de miliarde de euro, până în 2030. Estimarea evidențiază foarte bine și nevoia celor bine pregătiți.
Guvernul încearcă să vină cu măsuri suplimentare pentru a încuraja implicarea tinerelor talente. Se au în vedere acordarea a mai multe fonduri pe acest sector. Și până acum au existat aceste fonduri. Multiple proiecte su fost dezvoltate. Pe viitor se are în vedere continuarea acestei inițiative.
Din perspectivă financiară, sunt și vești bune. Scutirile de taxe pentru cei din IT se vor menține pentru o perioadă. Ulterior, este posibil să fie diminuate. Totuși, guvernul are în vedere în continuare dezvoltarea industriei.
În primul semestru, sectorul nu a contribuit la PIB. Se vorbește de recesiune și de o scădere a industriei. Și totuși, nevoia de specialiști persistă. În prezent există aproximativ 240.000 de dezvoltatori în țară. Cifra e încurajatore. Dar, în condiții de externalizare, nu e întocmai suficientă.
Manifestul „România Digitală 2030” e o inițiativă importantă. Vizează poziționarea țării în centrul curentului de cercetare, tehnologie și inovație. Este dezvoltat pe baza potențialului existent în aceste ramuri. Inițiativele anterioare, precum „NextGenerationEU” sunt dovada faptului că se poate.
Investițiile făcute până în prezent au creat contextul perfect pentru digitalizare. Drept urmare, dezvoltarea din sectorul tehnologic poate fi făcută mult mai ușor. Pilonii manifestului se axează pe transformare digitală, dezvoltarea IT și societatea digitală.
În final
Din partea guvernului se așteaptă măsuri practice. Programele subvenționate de formare ar fi o măsură bună. O astfel de decizie ar putea fi luată pe viitor. Nu s-a anunțat nimic în legătură cu acest lucru. Dar, este o posibilitate. În plus, inițiative precum manifestul „România Digitală 2030” dau noi speranțe.