România trebuie să caute şi variantele de continuare a producţiei de energie în termocentrale care funcţionează pe cărbune, însă vorbim strict despre acele grupuri care sunt autorizate din punct de vedere al mediului, nu despre centralele care nu au aşa ceva sau care au fost închise din acest motiv, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
„Din punctul Ministerului Mediului, cele mai importante măsuri care trebuie luate se referă la simplificarea procedurilor şi urgentarea investiţiilor pentru finalizarea acelor care vor aduce un supliment de capacitate de producţie pe hidrocentrale în acele zone unde ele sunt foarte aproape de finalizare. Vorbim de investiţii finalizate în proporţie de 98-99%. Acolo trebuie să găsim soluţiile de finalizare în cel mai scurt timp şi chiar anul acesta să fie pornite cât se poate de multe capacităţi de producţie pe hidro. Este o resursă regenerabilă, care protejează mediul. Având în vedere, însă, situaţia critică în care se află toată Europa în urma acestui război, trebuie să căutăm şi variantele de continuare a producţiei în termocentrale care funcţionează pe cărbune. Vorbim strict de acele grupuri care sunt autorizate din punct de vedere mediu. Nu vorbim de pornirea centralelor care nu au autorizaţie de mediu sau care au fost închise din acest motiv. Vorbim de Turceni, de Rovinari, de Craiova, acele grupuri de producţie unde capacitatea nu a fost exploatată sau nu este astăzi exploatată la maxim, datorită pe de o parte lipsei de materie primă, de cărbune, care nu s-a mai exploatat în acel regim în care s-a preconizat acum 5 sau 10 ani. Acolo, companiile de specialitate vor creşte capacităţile de producţie, astfel încât să ne apropiem de capacitatea maximă a acestor instalaţii de ardere autorizate, repet”, a afirmat Tanczos, la Digi 24.
Întrebat dacă repornirea centralelor pe cărbune în România ar putea avea un impact asupra mediului, ministrul de resort a respins această idee, precizând faptul că acele centrale care au dus la infringement au fost închise în 2021 şi rămân închise.
Oficialul a menţionat că, prin Administraţia pentru Fondul de Mediu (AFM), va fi disponibil un buget de un miliard de euro până în 2024 pentru creşterea independenţei energetice totale sau relative a gospodăriilor faţă de sistemul naţional.