Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a crescut in decembrie la 5,3 la suta, de la 5,2, cat era in noiembrie, 2021. Romania e pe locul sase printre tarile cu cea mai ridicata rata a inflatiei.
In 18 state membre UE inflatia a crescut in ultima luna a anului trecut, in timp ce 7 tari a scazut. Clasamentul tarilor cu cea mai mare inflatie, potrivit Eurostat :
- Estonia (12%),
- Lituania (10,7%)
- Polonia (8%)
- Letonia (7,9%)
- Ungaria (7,4%)
- România (6,7%)
In zona euro, rata anuala a inflatiei a crescut la un nivel record de 5% in luna decembrie, cu o luna inainte. Comparativ cu 2020, rata inflatiei in zona euro era de minus 0,3%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preturilor l-a avut energia, sector in care tarifele s-au majorat enorm.
Christine Lagarde e optimista
Presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde a crede ca inflatia din zona euro se va calma treptat, pe parcursul anului 2022. Potrivit estimarilor, ar urma sa ajunga la 3,2 la suta.
“Nu se observa o tendinta permanenta care sa duca la cresterea inflatiei in spirala. Dimpotriva, estimam ca, desi exista multe incertitudini, preturile la energie se vor stabiliza in 2022, ca perturbarile din lantul de aprovizionare se vor diminua si ca, gradual, cifrele inflatiei vor intra in declin” – e de parere Christine Lagarde.
Toti europenii se lupta cu inflatia si cu preturi mai mari la alimente si servicii. Seful Eurogrup, ministrul irlandez de finante, a recunoscut ca inflatia a urcat mai accelerat decat se credea, dar, ca si Christine Lagarde, sustine ca in a doua jumatate a anului va incepe sa scada.
M.Vasiliu
Considerând evoluția inflației din ultimul an și optimismul doamnei Lagarde, e clar că trăim vremuri financiare provocatoare. Cu toate acestea, experiența ne-a arătat că astfel de perioade turbulente sunt temporare și ne forțează să fim mai prudenți și mai strategic în gestionarea finanțelor noastre zilnice. E important să ne concentrăm pe reducerea cheltuielilor și, acolo unde este posibil, să explorăm surse alternative de venit, în timp ce inflația se stabilizează. Cel mai valoros lucru pe care îl putem face acum este să rămânem informați și să ne adaptăm planurile financiare pentru a face față acestor schimbări economice, astfel încât să fim pregătiți pentru când economiile europene încep să-și revină.