România mizează pe gazele din Azerbaidjan

România este dispusă să pună pe masă conducta BRUA care poate fi o rută alternativă de aprovizionare pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul Energiei, Virgil Popescu, înaintea sesiunii extraordinare a Consiliului Energie.

„Trebuie să nu mai depindem de o singură sursă majoră de aprovizionare, este nevoie să ne diversificăm sursele şi rutele de aprovizionare. România este dispusă să pună pe masă conducta BRUA, care a fost construită ca un proiect european şi care acum nu este utilizată la potenţialul pe care l-ar putea avea. BRUA poate fi o rută alternativă de aprovizionare pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan prin TANAP, TAP, coridorul sudic, coridorul vertical şi mai departe spre Europa de Est”, a precizat ministrul Energiei.

Popescu a subliniat că România este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Europa şi dispune de resurse de gaze în Marea Neagră.

„Vrem să avem această opţiune pe masă, vrem să extragem şi să consumăm gazele în Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, vrem să explorăm toate opţiunile posibile pentru a ajuta populaţia Ucrainei şi a Republicii Moldova pentru că toată lumea trebuie să ştie că Republica Moldova şi Ucraina sunt legate împreună, reţelele lor electrice sunt legate, sunt legate când vine vorba de aprovizionarea cu gaze şi trebuie să le tratăm la fel”, a mai spus ministrul Energiei.

Vezi si:  Crestere economica estimata pentru Romania: 2,5 la suta anul acesta si 3 la suta in 2024

Ministrul Energiei participă luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Energie de la Bruxelles, apoi va pleca în Azerbaidjan, pentru discuţii despre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale ţării, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *