Romania nu face nimic pentru a combate abuzurile de pe piete

Alaturi de Cipru, Romania este “urecheata” de autoritatile europene pentru ca nu respecta normele Uniunii Europene privind abuzurile de pe piata.

Evaluarea a fost facuta de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA). Un alt stat – Cipru – are si el, alaturi de Romania, cea mai proasta prestatie in ceea ce priveste combaterea abuzurilor de pe piata.

Abuzul de piata este un concept care vizeaza comportamentul ilegal pe pietele financiare sub forma  utilizarii  abuzive, divulgarii  neautorizate  a informatiilor privilegiate si manipularii  pietei.

Respectarea normelor privind abuzul de piata implica atat conformarea cu interdictiile general valabile de utilizare abuziva, divulgare neautorizata a informatiilor privilegiate si manipulare a pietei cat si respectarea unor obligatii de catre subiectii expres vizati.

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete a auns la concluzia ca Romania si Cipru sunt singurele tari care stau atat de prost la capitolul respectarea normelor UE legate de abuzurile de pe piata.

In timp ce Romania si Cipru nu respecta deloc reglementarile europene, Grecia, Austria, Bulgaria, Irlanda, Letonia si Luxembourg le respecta doar partial.

Vezi si:  Românii dau pe mâncare de două ori mai mult decât media UE

ESMA a analizat modul in care autoritatile nationale de supraveghere financiara asigura respectarea normelor de catre anumite firme financiare. Un alt element evaluat de ESMA este modul in care autoritatile nationale raspund la tranzactiile care ridica suspiciuni.

Atat in cazul Romaniei, cat si al Ciprului, se constata o crestere a numarului tranzactiilor dubioase, facute in special de firmele de investitii pe pietele financiare.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *