Romania, printre tarile care risca sa se confrunte cu o criza monetara

Potrivit unui model realizat de holding financiar Nomura, din Japonia, Romania, alaturi de Turcia, Republica Ceha si Sri Lanka risca sa se confrunte cu o criza monetara in urmatoarele 12 luni.

Potrivit analistilor holdingului cu sediul la Tokyo, fiecare dintre aceste tari a obtinut un scor de peste 100 in indicele „Damocles” al bancii, semn ca sunt vulnerabile la o prabusire a monedei. Modelul combina opt indicatori care au fost folositi pentru a prezice 64 la suta din cele 61 de crize valutare de pe pietele emergente din 1996 incoace.

Alte tari, intre care Chile, Ungaria si Brazilia au scoruri apropiate de pragul de criza, arata studiul Nomura.

Pandemia de coronavirus, razboiul din Ucraina si presiunile internationale asupra preturilor au „sporit propagarea efectelor economice” in tarile in curs de dezvoltare, lovind economiile unor tari si lasandu-le cu rate reale ale dobanzii profund negative, adica sub zero atunci cand sunt ajustate la inflatie, potrivit economistilor firmei.

Desi Turcia si Sri Lanka au trecut deja prin crize valutare recente, economistii Nomura au declarat ca modelul „Damocles” semnaleaza ca acestea „nu sunt inca in afara pericolului”.

Romania, intre timp, nu va reduce ratele dobanzilor in acest an, deoarece se asteapta ca inflatia sa ramana peste nivelul de 7 la suta, pe fondul cresterii riscurilor fiscale, a declarat recent guvernatorul BNR. „Nu vom reduce ratele dobanzilor si nici nu vom incepe sa vorbim despre reducerea ratelor dobanzilor pana cand nu vom avea confirmarea ca inflatia a scazut”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *