Romania, tara UE cu cel mai mare deficit de incasare a TVA

Conform unui nou raport publicat ide Comisia Europeana, statele membre au inregistrat in 2019 o pierdere de aproximativ 134 de miliarde EUR in venituri din taxa pe valoare adaugata (TVA).

Romania e pe primul loc; datele executivului de la Bruxelles arata ca Romania a inregistrat cel mai mare deficit de incasare a TVA la nivel national. Pierderea se ridica la 34,9 la suta din veniturile din TVA. Pe locul doi figureaza  Grecia (25,8 la suta) urmata de  Lituania (23,5 la suta).

In topul fruntaselor, adica tarile cu cele mai mici deficite la incasarea TVA, se afla Croatia (1 la suta), Suedia (1,4 la suta) si Cipru (2,7 la suta). In termeni absoluti, cele mai mari deficite de incasare a TVA au fost inregistrate in Italia (30,1 miliarde EUR) si Germania (23,4 miliarde EUR).

UE a pierdut, in total, 134 de miliarde de euro

Aceasta cifra reprezinta veniturile pierdute din cauza fraudei si evaziunii in domeniul TVA, a practicilor de evitare si optimizare a TVA, a falimentelor si a insolventelor financiare, precum si din cauza erorilor de calcul si a erorilor administrative. Desi unele pierderi de venituri sunt imposibil de evitat, o serie de actiuni decisive si măsuri de politica specifice ar putea aduce o schimbare reala, in special in ceea ce priveste neconformitatea.

Vezi si:  Românii au invadat și anul acesta Litoralul bulgăresc

Pierderile de venituri din TVA au un mare impact negativ asupra cheltuielilor pe care administratiile publice le aloca bunurilor si serviciilor publice de care depindem cu totii, cum ar fi scolile, spitalele si transporturile. In acelasi timp, TVA neincasata ar putea avea si un efect pozitiv, intrucat statele membre depun eforturi pentru a acoperi datoria contractata in timpul redresarii initiale in urma pandemiei de COVID-19 sau pentru a ridica nivelul ambitiilor în materie de finantare a combaterii schimbarilor climatice.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *