Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăţi prin Internet/ Mobile banking, în creştere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plăţile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, potrivit unui studiu comandat de Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Conform sursei citate, cercetarea de piaţă „Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor” a fost realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
„Smartphone-ul este folosit de aproape nouă din zece intervievaţi pentru accesarea serviciilor de Internet/Mobile banking şi doar un sfert dintre utilizatori spun că folosesc laptopul în acelaşi scop, întrebarea fiind cu răspunsuri multiple. La nivel de gospodărie, şase din zece români declară că au aplicaţii de Mobile/Online banking, dintre care doar 5% spun că nu utilizează”, susţin autorii studiului.
Totodată, cercetarea de piaţă relevă accelerarea digitalizării în sistemul bancar, tendinţa de trecere la cashless şi contactless fiind confirmată de modalitatea în care românii aleg să efectueze plăţile în prezent.
În tranzacţiile pe care le realizează în mod obişnuit, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul şi cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar şi 13% numai numerar, potrivit cercetării de piaţă. În urmă cu şase ani, 94% dintre plăţile retail din România se efectuau în numerar.
Comparativ cu perioada anterioară pandemiei, 37% dintre respondenţi consideră că folosesc mai mult cardul ca înainte, 49% că nu s-a shimbat nimic şi 14% declară că folosesc mai mult numerar decât înainte.
Conform sursei citate, valoarea şi numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 53,3%, în decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2019. Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardurile se cifrează la 48,5 miliarde lei, iar numărul tranzacţiilor de plată este de 365 milioane.
Observând tendințele actuale, digitalizarea sistemului bancar românesc schimbă în mod semnificativ modul în care gestionăm finanțele personale și face viața de zi cu zi mai eficientă și convenabilă. Personal, am experimentat trecerea de la plățile în numerar la cele digitale, și mi-am dat seama că acestea oferă o transparență mai bună a cheltuielilor, reducând riscurile asociate cu transportul de numerar. De asemenea, utilizarea constantă a cardurilor și a aplicațiilor bancare online a ajutat la gestionarea mai eficientă a bugetului personal, prin intermediul alerterilor și rapoartelor detaliate disponibile în timp real. Această tranziție către plăți digitale nu doar că simplifică tranzacțiile financiare, dar crește și oportunitățile de a economisi timp prețios, pe care îl putem folosi în activitățile care chiar contează pentru noi.