Scandalul Cambridge Analytica: Facebook accepta sa plateasca suma de 725 de milioane de dolari pentru a incheia procesul

Facebook nu a recunoscut nicio abatere in conformitate cu termenii acordului, acord care a fost facut public joi si care mai trebuie sa fie aprobat de un judecator.

Acordul era asteptat, dar suma a ramas necunoscuta pana acum: gigantul american Meta, proprietarul Facebook, Instagram si WhatsApp, a acceptat sa plateasca 725 de milioane de dolari (684 de milioane de euro) pentru a pune capat procesului lansat impotriva sa in 2018. Au fost cerute despagubiri retelei de socializare, care a fost acuzata ca a permis unor terte parti, inclusiv companiei britanice Cambridge Analytica, sa acceseze datele private ale utilizatorilor.

“Cele 725 de milioane de dolari propuse prin acord reprezinta cea mai mare suma la care s-a ajuns vreodata intr-un proces colectiv privind datele private si platita vreodata de Facebook pentru a pune capat” acestui tip de proces, au declarat avocatii apararii intr-un document judiciar depus la un tribunal din San Francisco, publicat joi, 22 decembrie, tarziu, si postat online de Reuters. Facebook nu a recunoscut nicio abatere, potrivit termenilor acordului, care mai trebuie sa fie aprobat de un judecator din aceeasi instanta.

Vezi si:  Social Media: care sunt tendintele pentru 2023?

O intelegere preliminara a fost anuntata in luna august, dar suma exacta si termenii nu au fost dezvaluiti la momentul respectiv. Aceasta a venit in contextul in care Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, Sheryl Sandberg (care si-a anuntat demisia in iunie) si succesorul lui Sandberg, Javier Olivan, urmau sa depuna marturie in instanta in septembrie in legatura cu acest scandal. Aceste audieri nu au avut loc in cele din urma.

Amenda de 5 miliarde de euro in 2019

Intr-un proces initiat in 2018, utilizatorii Facebook au acuzat reteaua de socializare ca a incalcat regulile de confidentialitate prin dezvaluirea datelor lor unor terte parti, inclusiv firmei Cambridge Analytica, care a fost legata de campania prezidentiala a lui Donald Trump in 2016.
Aceasta societate britanica, care intre timp a fost inchisa, a colectat si exploatat, fara consimtamantul acestora, datele personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, la care platforma ii daduse acces. Aceste informatii ar fi fost folosite pentru a dezvolta un software utilizat pentru a orienta votul alegatorilor americani in favoarea lui Donald Trump.

Vezi si:  Cum sa descarci un video pe TikTok?

De la izbucnirea scandalului, Facebook a eliminat accesul la datele sale de la mii de aplicatii suspectate de abuzuri, a restrictionat cantitatea de informatii disponibile dezvoltatorilor in general si a facilitat utilizatorilor calibrarea restrictiilor privind partajarea datelor personale. Dar criticile la adresa Facebook nu s-au oprit. In 2021, „Dosarele Facebook”, mii de documente interne dezvaluite de un denuntator, au aratat lacunele in reglementarea puternicei retele de socializare americane.

Sursa: https://www.lemonde.fr/pixels/article/2022/12/23/affaire-cambridge-analytica-facebook-accepte-de-payer-725-millions-de-dollars_6155532_4408996.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *