Se mărește salariul de bază minim brut

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.
„Prin excepţie (..), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră”, se menţionează în document.
Acesta precizează că, începând cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.262 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Vezi si:  Steven van Groningen părăsește Raiffeisen Bank România după 20 de ani

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 8,7% faţă de luna decembrie 2019”, se precizează în Nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră.
Salariul minim brut pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, va creşte cu 11,5 % faţă de luna decembrie 2019.
Reprezentanţii MMJS precizează, în nota de fundamentare că impactul macroeconomic a fost inclus în valoarea şi dinamica indicatorilor macroeconomici şi sociali din Prognoza de primăvară 2019, indicatori care stau la baza proiecţiilor veniturilor bugetare pentru anul 2020.
În conformitate cu Codul muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.
„Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 2.262 lei lunar şi 2.620 lei lunar a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali”, se mai arată în notă.

Este clar că măsurile de majorare a salariului minim brut pe țară reprezintă un pas pozitiv către îmbunătățirea calității vieții lucrătorilor din România, dar, din experiența mea, ele nu sunt suficiente pentru a crea un impact semnificativ pe termen lung. Chiar dacă majorarea de 8,7% pentru salariul minim și de 11,5% pentru cei cu studii superioare este binevenită, adevărata provocare este cum aceste creșteri salariale se aliniează cu creșterea costurilor vieții. În câțiva ani, fără strategii economice care să sprijine investitorii și să stimuleze sectorul privat, există riscul ca aceste majorări să fie „înghițite” de inflație și cheltuieli mai mari. Astfel, sfatul meu pentru cititori este să-și diversifice abilitățile și să caute oportunități de formare și dezvoltare profesională, pentru a nu depinde exclusiv de ajustările controlate ale salariului minim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *