La nivel global, la toate alimentele sunt preturile cele mai mari din ultimii 7 ani, atrage atentia Organizatia Natiunilor Unite.
Traditionala friptura de vita dispare de pe piata argentinienilor, in Brazilia se consuma mai multa carne de pui, iar pensionarii din California au trecut pe legume si fructe. Acesta este tabloul consumului de carne de vita in America de Nord, Brazilia si Argentina, iar scumpirile ajung si in Europa. Tavalugul scumpirilor include toate produsele de baza, nu e vorba numai de carnea de vita. Expertii ONU atrag atentia ca din 2014 nu s-au mai inregistrat preturi atat de mari la alimente. Sunt afectate in special tarile mai putin prospere, care inca nici nu si-au revenit dupa criza declansata de pandemie.
De ce cresc preturile ?
Scumpirea carnii de vita e provocata de cererea tot mai mare care vine din China, de reducerea septelului, deci inclusiv a livrarilor, in unele tari, de lipsa personalului in abatoare (din cauza COVID 19), si de cresterea pretului furajelor.
Argentina, tara sud-americana care se mandreste cu nenumarate cirezi si unde gratarul de vita e considerat un drept fundamental al omului, se confrunta cu o crestere de 60 la suta a pretului carnii de vita. Consumul per capita a scazut la cel mai scazut nivel din ultima suta de ani. China importa masiv vite argentiniene, mai ales dupa inrautatirea relatiilor cu Australia, un alt stat de unde cumpara carne de vita. In plus, obiceiurile clasei de mijloc din China se modifica, si de la o dieta bazata pe carnea de porc, chinezii au trecut in numar tot mai mare la carnea de vita.
M.Vasiliu
Scumpirea globală a cărnii de vită ne arată o realitate economică complexă, în care interdependențele dintre piețele internaționale influențează direct obiceiurile de consum ale oamenilor. Personal, cred că aceste scumpiri ne oferă oportunitatea de a ne diversifica alegerile alimentare și de a explora alternative mai sustenabile, cum ar fi o dietă bazată pe legume și proteine nemmixtionate, așa cum regăsim deja la pensionarii din California. Este o ocazie să discutăm mai profund despre dependența de anumite alimente și despre modul în care obiceiurile noastre pot influența nu doar sănătatea individuală, ci și sustenabilitatea planetei. Această situație ne îndeamnă să fim mai conștienți de impactul deciziilor noastre de consum și să căutăm echilibrul între nevoile personale și contextul economic global.