Potrivit estimarilor, pretul ciocolatei ar putea fi mai mare 25 la suta. Cauza scumpirii sunt fenomenele meteo extreme care au provocat inundatii devastatoare in zonele unde se cultiva arborii de cacao si in regiunile cu plantatii de cafea.
Vesti proaste pentru iubitorii ciocolatei – 2023 va fi al treilea an de criza pentru industria dulciurilor pe baza de cafea si cacao. Fabricantii de ciocolata scumpesc produsele deoarece costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu si nu exista niciun indiciu ca ar da inapoi prea curand, in niciun caz pana in 2025. Motivul principal este scaderea productiei in Vestul Africii, regiune de unde vin doua treimi din recolta mondiala de boabe de cacao. In plus, zaharul, un alt ingredient esential al ciocolatei, s-a scumpit si se va mai scumpi. In prezent, pretul zaharului a urcat la un nivel fara precedent.
Deocamdata, preturile la ciocolata, la retaileri, au crescut la nivel mondial in medie cu 10 to 20 la suta, dar spirala pare de neoprit si estimarile arata ca urmeaza noi scumpiri.
“Cele mai importante zone de productie, in special Coasta de Fildes, care livreaza peste 40 la suta din productia globala de cacao, s-au confruntat cu ploi abundente, excesive, si cu inundatii. Astfel ca arborii de cacao au putrezit ori s-au imbolnavit” – se arata in studiul Rabobank. De asemenea, in Ghana, al doilea mare producator mondial de cacao, productia ar urma sa scada sub media multianuala.
Efectul imediat va fi reducerea consumului de ciocolata, din cauza pretului tot mai ridicat. Si nu va fi afectat doar consumul de ciocolata, ci si de alte produse, cum ar fi patiseriile cu ciocolata, inghetata, bauturile cu ciocolata etc. Practic, tot sectorul dulciurilor, la nivel mondial, va avea de suferit.
M.Vasiliu
Scumpirea ciocolatei m-a făcut să realizez cât de adânc suntem legați de ciclurile naturii și de impactul acestora asupra economiei globale. Este un prilej să ne gândim mai serios la sustenabilitatea consumului nostru zilnic și să apreciem mai mult micile plăceri ale vieții. Pe termen lung, această creștere a prețurilor ne poate inspira să explorăm și alte alternative dulci, poate chiar mai sănătoase sau locale. În final, poate că provocările actuale ne vor învăța să fim mai conștienți de resursele noastre și să găsim bucuria în diversitate și inovație.