Secrete elvetiene: cum a gazduit Credit Suisse bani murdari, proveniti din coruptie, trafic de droguri si alte crime

Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie a intrat in posesia unei uriase cantitati de documente confidentiale, care arata ca, timp de decenii, Credit Suisse a fost refugiul unor criminali de razboi, baroni ai drogurilor, escroci, lideri politici corupti si dictatori.

E vorba despre 18.000 de conturi, in total, 100 de miliarde de dolari. Aceste conturi au fost active din anii ‘40 pana in 2010.

Printre conturile problematice: sefi ai spionajului din Iordania, Yemen, Irak, Egipt si Pakistan. Unii dintre ei au fost acuzati de tortura, de fraude financiare sau de ambele. Oficiali implicati in traficul cu petrolul din Venezuela, foarte profitabil pentru ei, dar in mare pierdere pentru statul venezuelean. Regele Iordaniei, care si-a trimis banii in conturi offshore, in timp ce tara sa cere ajutor umanitar international. Un oficial din grupul Siemens, care a mituit functionari nigerieni pentru a obtine contracte cu statul. Sunt doar cateva exemple.

Reactia Credit Suisse : “respingem presupunerile si insinuarile”

Consortiul elvetian incearca sa-si spele imaginea. A dat publicitatii imediat un comunicat in care sustine ca peste 90 la suta dintre conturile dubioase au fost inchise inca de acum 10 ani. “Respingem vehement presupunerile si insinuarile legate de practicile comerciale ale bancii noastre. In urma cercetarilor, am analizat nenumărate conturi potential problematice. Aproximativ 90 la suta dintre ele au fost inchise sau erau in curs de închidere, inc din 2014” – precizeaza Credit Suisse. La randul sau, Asociatia Bancherilor din Elvetia crede ca aceasta campanie ar putea avea un substrat legat de competitie. Bancherii elvetieni nu exclud ipoteza ca unele tari sa incerce sa le faca probleme, din cauza ca bancile elvetiene sunt cele mai bune si respecta toate normele internationale privind transparenta bancara. De asemenea, bancherii elvetieni spun ca practicile din trecut, cand din cauza secretului bancar, practic nu exista un control privind provenienta banilor, au fost demult abandonate.

Vezi si:  Rinat Ahmetov vrea să dea Rusia în judecată

Dezvaluirile consortiului international de jurnalisti de investigatie au fost posibile dupa ce un avertizor de integritate a dat unui ziarist de la publicatia germana Süddeutsche Zeitung o cantitate uriasa de documente confidentiale.

M.Vasiliu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *