Sectorul cărnii de porc este în criză din cauza scumpirilor

Preţurile record la carnea de porc i-au stimulat pe fermieri să îşi extindă efectivele însă reglementările costisitoare cu privire la bunăstarea animalelor, diminuarea cererii şi epidemia de pestă porcină arată în schimb spre un declin pe termen lung al acestui sector în Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial de carne de porc, arată o analiză Reuters.

„Zburăm legaţi la ochi. Am dori să investim dar nu ştim încotro ne îndreptăm”, spune fermierul francez Carole Joliff.

Preţurile la carnea de porc au explodat anul trecut în Europa, pe măsură ce producţia a fost redusă de fermele afectate de costurile mari la nutreţ şi energie. Spre deosebire însă de ciclurile precedente, crescătorii europeni de porcine nu se grăbesc să relanseze producţia în pofida preţurilor record din acest an care au restabilit marjele pentru multe ferme. Potrivit analiştilor, producţia de carne de porc a UE ar urma să scadă pentru al doilea an la rând în 2023, ducând declinul cumulat la aproximativ 10%, şi este posibil ca producţia să continue să scadă şi în următorii ani.

Vezi si:  Ce trebuie sa faci sa iti cunosti clientul mai bine in 2022

„Este o schimbare structurală. Este o de-intensificare a producţiei europene”, subliniază Jean-Paul Simier analist la firma franceză de consultanţă pe materii prime Cyclope.

Fermierii sunt îngrijoraţi de revizuirea reglementărilor UE cu privire la animalele de fermă, care ar putea duce la eliminarea boxelor şi la extinderea limitelor de poluare industrială la şi mai multe ferme, ceea ce va costa miliarde de euro şi va face ca preţul cărnii de porc din UE să nu mai fie accesibil la export sau pe pieţele interne. Deocamdată, impactul potenţial al acestor modificări, ce urmează a fi finalizate anul următor, este neclar pe măsură ce statele membre UE negociază cu Executivul comunitar interesat de progrese în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

Într-un studiu pentru organizaţia fermierilor Copa-Cogeca, Institutul german de studii agricole EuroCARE şi omologul ungar AKI au estimat că o eliminare rapidă, până în 2025, a boxelor pentru scroafe ar duce la diminuarea cu aproape un sfert a producţiei de carne de porc şi la majorarea, cu aproape jumătate, a preţurilor, comparativ cu o creştere de 8%, respectiv 11%, în cazul unei tranziţii mai îndelungate, până în 2035.

Vezi si:  Tendinte publicitare in 2019

Indiferent de forma finală a noilor reglementări, analiştii se aşteaptă ca industria cărnii de porc să reflecte un accent mai mare al societăţii cu privire la bunăstarea animalelor şi protecţia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *