Sectorul imobiliar va fi mai sarac dupa Covid-19

Sectorul imobiliar urmeaza sa fie mai sarac pentru toata lumea in cazul in care principalii actori de pe piata nu reusesc sa gaseasca solutiile atat de necesare in aceste vremuri dificile. Se anunta un viitor in care proprietarii de cladiri au mult prea putini chiriasi sau in care chiriasii nu reusesc sa gaseasca un spatiu adecvat pentru inchiriat sau. Acest viitor sumbru poate fi evitat in cazul in care se reuseste gasirea unor solutii avantajoase pentru ambele parti, sa se ajunga la solutii prin care sa se sustina recirpoc.

Piata de real estate locala ar putea fi in acest an grav afectata de posibila depreciere a monedei nationale. Aceasta depreciere a fotst pana acum destul de mica in Romania, putin peste 1% un raport cu euro in ultima perioada, spre deosebir de alte tari din regiune precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde monedele au ajuns sa se deprecieze cu pana la 10% in raport cu euro.

Vezi si:  China: un zgarie-nori a inceput sa se clatine in China

In cazul in care leul va ajunge sa se confrunte cu o situatie similara, costul inchirierii unei proprietati urmeaza sa creasca substantial, ceeea ce va duce la costuri sulimentare, de pana la 25.000 de euro pe an pentru un spatiu de 1000mp de birouri in capitala spre exemplu, cu taxele de servicii incluse.

Pandemia cu Covid-19 va provoca efecte negative in diverse sectoare economice la nivel local, inclusiv in sectorul imobiliar. Pentru moment, evolutia monendei nationale nu este atat de pesimista la noi in tara, leul scazand cu doar 1,3% in raport cu euro in perioada cuprinsa intre jumatatea lunii februarie si sfarsitul lunii martie. Pentru moment asta nu inseamna mult pentru chirii insa situatia trebuie sa fie pusa intr-un context mai larg, moneda nationala scazand constant in ultimii cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *