Shell va plati 2 miliarde de dolari impozite extraordinare in U. E. si Marea Britanie

Gigantul petrolier a anuntat ca va plati  circa 2 miliarde de dolari (aproximativ 1,9 miliarde euro) impozite extraordinare in Uniunea Europeană si Marea Britanie, aferente ultimului trimestru al anului 2022.

Suma reprezinta impozitul pe profitul excesiv, introdus de Uniunea Europeana si Marea Britanie, dupa ce companiile energetice au avut profituri uriase pe fondul exploziei preturilor la gaze naturale, carburanti si alte materii prime. Shell nu a defalcat suma, nefiind clar, in acest moment, cat revine Uniunii Europene si cat regatului britanic.

Aceste 2 miliarde de dolari se vor adauga taxelor de 360 de milioane de dolari, pe care compania le-a anuntat deja investitorilor.

E pentru prima data, in 5 ani, cand Shell plateste impozite in regat

Prin aceasta decizie, compania petroliera va plati impozite in Marea Britanie pentru prima data in ultimii cinci ani. Shell a beneficiat pana acum de  rambursarea impozitelor datorita investitiilor uriase realizate in Marea Nordului.

Datele cele mai recente arata ca Shell a avut un profit operational de 9,5 miliarde dolari in al treilea trimestru al anului 2021. Cifrele din octombrie sunt mai mici decat in cele trei luni anterioare, dar duble fata de aceeasi perioada a anului 2021.

Vezi si:  Cum să gestionezi stresul și bugetul în timpul pandemiei

Shell  va prezenta rezultatele anuale luna viitoare. In acest moment, estimeaza ca vanzarile in sectorul produselor chimice ar fi semnificativ mai mici in ultimele trei luni din 2022, comparativ cu trimestrul anterior.

Pe fondul razboiului din Ucraina, care a antrenat scumpiri uriase in sectorul materiilor prime, atat Uniunea Europeana, cat si Marea Britanie au decis impozitarea suplimentara, asa-numitul „impozit pe profit excesiv” , a companiilor energetice. Acest impozit ar urma sa fie desfiintat cand preturile ajung la o limita rezonabila.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *