Și OMV se retrage din Rusia

Grupul austriac OMV a anunţat că se retrage din Rusia, fiind cea mai recentă companie din domeniul energiei care face un astfel de anunţ, şi a avertizat că va suferi o impact estimat la 1,5 – 1,8 miliarde de euro (1,6 – două miliarde de dolari), în încercarea de a se distanţa de Rusia după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

„Pe fondul celor mai recente evoluţii, OMV reevaluează angajamentul său în Rusia. Deşi Rusia este una din regiunile cheie în portofoliul OMV de explorare şi producţie, Comitetul executiv a luat decizia de a nu realiza nicio viitoare investiţie în Rusia”, se arată în comunicatul grupului austriac.

Săptămâna aceasta, alţi rivali energetici occidentali, cum ar fi Shell, BP şi Exxon Mobil, au anunţat că vor renunţa la afacerile din Rusia, ţară bogată în petrol, în urma invaziei Ucrainei.

Rusia este o regiune cheie pentru OMV, una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectului Nord Stream 2 condus de Gazprom.

Vezi si:  Shell Oil a inregistrat un profit peste asteptari

Sâmbătă, OMV a anunţat că Rusia nu va mai fi una din regiunile sale de bază, avertizând că va înregistra deprecieri de active legate de Nord Stream 2 şi un zăcământ de gaze din Siberia, şi a cerut „încheierea tuturor ostilităţilor”.

„Războiul în Ucraina este o situaţie tragică şi periculoasă, care provoacă suferinţe însemnate pentru mulţi şi urmărim conflictul cu cea mai mare consternare. Cea mai profundă simpatie a noastră se îndreaptă către victimele directe şi indirecte ale acţiunii militare a Rusiei”, a afirmat directorul general Alfred Stern.

OMV va abandona planurile de a intra în proiectul zăcământului de gaze Achimov din Siberia, şi revizuieşte opţiunile strategice pentru participaţia sa de 24,99% în zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul original Nord Stream şi adaugă 100,000 barili echivalent petrol pe zi (boe/d) la producţia OMV.

Opţiunile includ posibila vânzare sau ieşire din Yuzhno Russkoye, a precizat OMV. Firma se aşteaptă ca rezultatele din primul trimestru să reflecte o ajustare negativă a valorii de 0,5 – 0,8 miliarde de euro legată de participaţie.

Vezi si:  Piața energiei din România s-a liberalizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *