Spațiile din clădirile de birouri ar putea fi transformate în apartamente

Clădirile de birouri goale din întreaga lume ar trebui convertite în apartamente pentru a rezolva criza spaţiilor de locuit din multe ţări, au apreciat miercuri mai mulţi directori de companii imobiliare prezenţi la Forumul de la Davos, transmite Reuters.

Valoarea clădirilor de birouri scade pe măsură ce încetinirea economiei diminuează cererea pentru spaţii în rândul companiilor interesate să îşi reducă costurile şi ai căror angajaţi petrec mai puţin timp la birou după pandemia de COVID-19.

Însă asta ar putea oferi o oportunitate pentru a răspunde la criza spaţiilor de locuit, susţin mai mulţi directori de companii imobiliare.

„Clădirile de birouri trebuie convertite în proiecte rezidenţiale. Vor deveni un spin în ochi şi problema trebuie rezolvată”, a spus Howard Lutnick, director general la firma de investiţii Cantor Fitzgerald, la un panel organizat în cadrul Forumului de la Davos.

Birourile sunt mai goale decât sugerează datele oficiale, în condiţiile în care majoritatea clădirilor generează în continuare venituri pentru proprietarii lor. Cu toate acestea, pe măsură ce contractele de închiriere expiră, oraşe precum New York vor avea un număr semnificativ de clădiri învechite, susţine Christian Ulbrich, director la firma de consultanţă în imobiliare JLL Inc.

„Trebuie să schimbăm într-un fel destinaţia acestor clădiri altfel vor fi goale şi vor fi dărâmate”, consideră Christian Ulbrich.

Milioane de muncitori au fost forţaţi să lucreze de acasă în timpul carantinelor destinate opririi răspândirii COVID-19 în 2020. Acum, directorii au dificultăţi în a convinge o mare parte din angajaţi să renunţe la avantajele oferite de munca de acasă, a adăugat Ulbrich.

„Ai un strat de mijloc de manageri sau lideri cărora le place să muncească din casele lor din suburbii şi nu mai vor să facă naveta şi asta ridică desigur problema tinerilor care nu se mai întorc la birou”, a apreciat Christian Ulbrich.

Însă oraşele care şi-au pierdut freamătul săptămânii de lucru ar putea fi revigorate dacă autorităţile publice ar fi dispuse să ofere sprijin financiar pentru convertirea clădirilor de birouri care nu sunt utilizate în clădiri de apartamente, având în vedere că schimbarea destinaţiei clădirilor existente poate fi un proces costisitor, au apreciat paneliştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *